Pate Mustajärvi: Taivas on täynnä

Pate Mustajärvi

Taivas on täynnä

Ratas Music

Arvio: 3/5

Popedan keulakuva Pate Mustajärvi on yksi tärkeimmistä edelleen seisovista manserokin toteemipaaluista. Miehen pääbändin ja lukuisten soololevyjen välillä on havaittavissa kaksijakoinen kaava, josta Pate itse kertoo: ”Soololevyillä saan toteuttaa aikuisempaa itseäni, koska Popedahan on jatkuva luokkaretki ja näin sen pitää ollakin”.

Taivas on täynnä ei tuota kaavaa muuta, Pate on Pate vaikka voissa paistaisi. Hänellä on omat vahvuutensa tulkitsijana, mutta vähintään yhtäläinen määrä heikkouksia ja rasittavia maneereja, joita on vaikeampi sovittaa herkempiin lauluihin.

Näitä ylilyöntejä löytyy tältäkin levyltä. Jukka Poijärven etnohenkinen Älä anna mun odottaa kuulostaa Paten laulamana vaivaannuttavalta ja laihaksi jää myös Petri Munckin kirjoittama yltiösentimentaalinen Kotijoki, joka sopisi paremmin Olli Lindholmin suuhun.

Sentimentaalisuus tuntuu muutenkin olevan levyn vallitseva teema, mutta onneksi suurin osa materiaalista on räätälöity nimenomaan Ukkometsoa varten. Albumin todellinen magnum opus on loppupuolelta löytyvä kantribiisi Äijä: freukkarihenkinen kappale on nimeään myöten kuin luotu lähiöravintolan jukeboksiin tai kosteaan karaokeiltaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.