Patricia Cornwell - Scarpetta

PATRICIA CORNWELL
Scarpetta
Otava 2009, 447 s.
Patricia Cornwell on tainnut olla myyntimenestys koko heikomman tuotantonsakin osalta. Siihen kuuluvat hänen useimmat viimeaikaiset suomennoksensa. Nyt kirjailija on panostanut vaihteeksi laatuun. Scarpetta ei aivan yllä alkuaikojen tasolle, mutta on selvä tasonkorotus tekijältä.

Kay Scarpetta on useista Cornwellin kirjoista tuttu oikeuslääkäri. Kirjailija on satsannut ihmiskuvaukseen aivan eri tavalla kuin edellisissä kirjoissa, ja se on kannattanut. Päähenkilö jää hieman ohueksi, mutta muut henkilöt on kirjoitettu taitavasti. Scarpetta toimiikin sillä tasolla todella hyvin. Myös itse rikoksen käsittely pysyy aisoissa eikä tässä teoksessa ole viime ajoille tyypillisiä ihmishirviöitä.

Tekninen asiantuntemus on parasta Cornwellia. Niin nytkin. On nautittavaa lukea hyvin tehtyä oikeuslääketieteen kuvausta. Nyt se ja ihmiskuvaus toimivat erinomaisesti, jopa niin, että rikos jää taka-alalle. Siinä onkin ainoa moite, mitä kirjasta voi sanoa. Nyt ei mässäillä rikollisilla, vaan ratkaisu hoituu ikään kuin sivulauseessa. On kuin Scarpetta olisi ihmissuhderomaani, jossa vain sattuu olemaan rikos.

MARKO IKÄVALKO

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.