Patricia Cornwell - Silminnäkijä, Kjell Ola Dahlin - Neljäs tekijä

PATRICIA CORNWELL Silminnäkijä

Suom. Ilkka Rekiaro. Otava 2009, 206 s. KJELL OLA DAHL Neljäs tekijä

Suom. Outi Menna. Like 2009, 319 s. Patricia Cornwellin romaanissa Silminnäkijä nainen toimii yleisenä syyttäjänä Bostonissa. Edellisessä romaanissa hänet on raiskattu. Nyt hän haluaa aloittaa liki viisikymmentä vuotta aikaisemmin tehdyn murhan tutkimukset uudestaan. Mukana on myös Scotland Yard.

Rikostutkimus on toki kehittynyt. Oliko verityöllä yhteys poliisiin, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja Hooverin aikaiseen FBI:hin? Kaikki valehtelevat, kenenkään ei voi luottaa. Tapahtuu pankkiryöstöjä ja metallivarkauksia, viranomaiset yrittävät hankaloittaa toistensa työtä.

Romaanissa on mukana ylellisyyttä ja menevyyttä, mutta samalla tapaus on hankalasti hahmotettava. Tilanteet kun ovat jatkoa aikaisemmin tapahtuneelle. Mitenkähän Simenon pystyi kirjoittamaan Maigret'nsa sillä tavalla, että edellisiä kirjoja ei tarvinnut lukea ymmärtääkseen uuden romaanin sisällön?

Oslon nilkit

Kjell Ola Dahlin Neljäs tekijä -dekkarissa rikospoliisi rakastuu tuntemattomaan naiseen. Sitten nainen katoaa, tapahtuu murhia ja muita rötöksiä.

Työtoverit ja poliisi itsekin aprikoivat, käyttikö nainen häntä hyväkseen, ja jos, niin miksi? Mies on jäävi tutkimaan konnuuksia, joten hän penkoo naisen edesottamuksia ja tuttavia omin päin.

Oslo on tulvillaan epämiellyttäviä nilkkejä ja virkavaltaa, lainkuuliaisia kansalaisia ei juurikaan kuvata. Arvoituksellisuutta riittää, mutta myös epäuskottavuutta, varsinkin kun tapahtumien päätepisteen arvaa varsin aikaisessa vaiheessa.

Hyvin kirjoitetun dekkarin ongelma on siinä, ettei alun kuolettava rakastuminen

ja sen myötäsyntyinen mustasukkaisuus ole uskottava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.