Paula Havaste: Maan vihat

Paula Havaste

Maan vihat

Gummerus 2015. 452 s.

Paula Havasteen 1100-luvulle sijoittuvan romaanisarjan itsenäinen toinen osa Maan vihat sisältää sarjan avausosan Tuulen vihojen tavoin paljon kansanperinnettä: taikoja, enteitä, loitsuja ja ennustuksia mutta myös intohimoa ja kiintoisaa kulttuurihistoriaa.

Tällä kertaa lukija kaapataan huikealle pakomatkalle Kerten kotoa. Ritari Arimon matkassa päästään Turunkylään meren äärelle ja sitten jännittävän laivamatkan päähän Tokholmiin. Kerten mies Larri pääsee kuin pääseekin pakoon vainoojiaan, mutta sen hintana Kertte on Arimon nainen. Ainakin toistaiseksi.

Havasteen lahja on saada historia tuntumaan nykyisyydeltä. Kerten tunteet ja suunnitelmat tuntuvat tosilta. Kerten suhde mieheen on lihallinen, ja kun Kertte ottaa koiranpennun, hän on yhtä herttainen kuin sisaresi.

Ihmisten muotokuvat ovat luonnikkaita. Avoanoppi tuhlaa rahaa markkinoilla, Kertte taas kerää kalleuksia. Kerten kätköissä on solkia ja taikakaluja. Hän ostaa jopa puukon, joka koituukin kohtaloksi, kun seuraavan osan seikkailuja aletaan sommitella yhteen.

1100-luvun Tokholmi on kiinnostava tapahtumaympäristö. Piispa on murhattu, ja uusi pitäisi saada. Arimo eli Antreas on piispan miehiä. Hän yrittää opettaa kristittyjen tapoja Kerttu-pakanalle.

Onneksi löytyy ystäviä, jotka taitavat suomea. Vauhdikas Pirkit on läheisin kyseenalaisesta ammatistaan huolimatta. Pirkit ja Kertte myös taikovat yhdessä. Mihin kodin opit niin äkkiä katoaisivat?

Kerten elämää hallitsee myös vuodenaikojen vaihtelu. Luonto muistuttaa paljon kotipuolesta. Mustikan keruu, koivumahlan valuttaminen ja pihkan keruu sujuvat kaupunkia ympäröivällä maaseudulla.

Välillä kertoja pistäytyy Larrin luona. Hänen toimiaan kuvataan lyhyesti mutta intensiivisesti. Kertte ja Larri ajattelevat toisiaan, ja rivien välistä annetaan ymmärtää, että he tapaavat vielä.

Lahjakkaan ja tuotteliaan Havasteen historiankuvaus on elävää ja nykyaikaista. Valitsemalla tapahtuma-ajaksi 1100-luvun hän on saanut käsiinsä jännittävän ja monipolvisen historian jakson Suomen ja Ruotsin naapuruudesta. Larri on myös lappalaisten opissa, joten kulttuurihistoriaa löytyy joka suunnalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.