Pauli Kallio & Pentti Otsamo - M. A. Castrén ja Siperian kielioppi, Kristian Huitula - Oni Kudaki 2: The Nightless City

PAULI KALLIO & PENTTI OTSAMO

M. A. Castrén ja Siperian kielioppi

Otava 2008

KRISTIAN HUITULA

Oni Kudaki 2: The Nightless City

Fantacore Media 2008

Siperian kielioppi kertoo M. A. Castrénista, jonka Pietarin keisarillinen tiedeakatemia lähetti tutkimaan Suomen itäisten sukulaiskansojen elintapoja ja kieliä 1800-luvun puolivälissä.

Kirjoja tehdään toisinaan tilaustyönä, mutta harvemmin sarjakuvia. Onkin erinomaista että M. A. Castrénin seura päätti tilata Pauli Kalliolta ja Pentti Otsamolta elämäkertasarjakuvan tiedemiehestä, joka on kansalle liki tuntematon.

Siperian kielioppi koostuu lyhyistä, anekdoottimaisista sattumuksista. Kun täysin erilaisten kieli- ja tapakulttuurien edustajat ihmettelevät toisiaan, huumorilta ei voi välttyä. Ulkoilmaelämään tottuneet alkuperäiskansat kärsivät viettäessään pitkiä aikoja sisällä talossa, ja jos jostain suomensukuisen kansan tunnistaa, niin viinanhimosta. Sitä kuluu Siperiassakin.

Tarina on kerrottu sujuvasti ja hauskasti. Alarivillä kulkeva, muusta tarinasta erillinen kommenttiraita syventää ja antaa lisäväriä kertomuksiin. Otsamon pelkistetty piirrostyyli korostaa Siperian karuutta. Ruma ja vaikealukuinen kaunofontti on teoksen ainoa kauneusvirhe.

Ninjatyttö kostaa

Oni Kudaki -albumisarjan toisessa osassa nuori ninjatyttö Kaede suorittaa koulutuksensa viimeisen etapin ja pääsee sattumalta oman menneisyytensä jäljille. Koston ohessa hän päättää vapauttaa joukon seksiorjiksi ostettuja tyttöjä. Matkan varrella Kaede oppii, ettei vapaus tarkoita kaikille samaa asiaa.

Hahmojen menneisyyttä annostellaan lukijalle pienellä kauhalla. Väliin on ripoteltu elämänviisauksia. Pääjuoni ja sivujuoni kulkevat erillään, ja lopulta ne risteävät perinteiseen tapaan. Tarina etenee vähän turhankin hengästyttävää tahtia. Hahmojen persoonat jäävät pinnallisiksi, eikä henkilöiden välisiä jännitteitä ehdi syntyä.

Kulmikas ja rosoinen piirrostyyli korostaa toiminnallisuutta, mutta kaipaisi rinnalleen syvempiä harmaasävyjä tai jopa värejä.

Oni Kudaki on täysverinen, historiallinen seikkailutarina. Suomen markkinat ovat seikkailusarjakuvalle aika ahtaat ja epäsuotuisat, ja albumi onkin julkaistu suoraan englanniksi.

PETRI HANNINI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.