Pauliina Haasjoki – Hiukset

Pauliina Haasjoen lähtökohtana on ollut aiemminkin pienen näyttäytyminen suuressa ja päinvastoin. Uusin runoteos Hiukset ei tee poikkeusta. Tässä mittakaavakäsityksessä havainnot ja aika virtaavat. Innoitusta ovat antaneet kuvailmaisun lisäksi omalla tavallaan visuaalisuutta suosineet Kate Bush ja Joni Mitchell.

Lyhytmuotoiset, filosofiset lausumat Haasjoki rakentaa sarjoiksi, mutta ne eivät liity perinteisesti yhteen. Niiden aforisminomaisuus toimii nimenomaan irrallaan: ”Itsensä karkotus. Alkaako helpottaa?” Lyhyt ja pitempi muoto vaihtelevat.

Konkreettiset luonnonilmiöt eivät kuvaa tai heijasta abstraktioita vaan sisällyttävät ne. Näin vesikuvasto ja lausuma ”Tie jatkaa tietä” viittaavat myös selittämättömään, kaikenkattavaan ja kaikkinielevään yhteyteen. Hiukset ovat kasvava tunniste, ja hiussuoniverkoston toimivuus osoittaa, että mikrokosmos ja makrokosmos ovat yhtä. Kaikki koostuu jostakin, ja on turha ponnistautua katsomaan kaukaa, kun kaikki on tässä, lähellä, sisäkkäin.

Biologian ja metafysiikan ero on tältä kannalta ajateltuna näennäinen. Rinnastukset synnyttävät myös huumoria: ”Etikka ja tuonpuoleinen ovat meidän.” Yllätyksellisesti Haasjoki ottaa mukaan myös raamatullisen viitteen, vaikka alkutekstistä poiketen kysymykseen vastataan: ”Missä on siis kuolema sinun kampasi? Voittosi.”

Omintakeista huumoria löytyy myös rakastumisesta, vaikka tunnetilaan ei löydykään yksiselitteistä alkusysäystä: ”Meitä kaikkia on kannettu aikoinaan, siksi pidämme niin paljon parvekkeista.”

Teoksen loppupuolella Haasjoki perustelee teoksen tehtävää: ”Niin kulkee kirjoituskokoelma ja opettaa uuden olomuodon.” Mutta kohtaako teksti lukijan? Teoksen lopussa toive sisältää epäilyksen: ”Mitä pienempään tarkennetaan, sitä kevyemmin kirjoitus tuntuu koskettavan.”

Proosarunotyyppinen teksti tuleekin lähemmäksi, mutta välillä tiiviit toteamukset aukeavat ainoastaan sisäänpäin. Heppoisinta on ”Käykö: senkin röykkiö” -tyyppinen äänneleikittely.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.