Pehmeää todellisuuspakoa

Pariisin Kevät: Kaikki on satua

Sony

4/5

Verenhimoiset hirviöt, seireenit, kultaiset valtaistuimet. Yksinäiset prinssit, ilmalaivueet, henkimaailman olennot. Kansivihkon nopea silmäily paljastaa Pariisin Kevään suunnan: Arto Tuunasen johtama yhtye jatkaa kolmannella albumillaan Kaikki on satua vuonna 2007 alkanutta todellisuuspakoaan.

Satumaailmaan sulkeltaminen ei kuitenkaan tapahdu mutkitta. Vaikka albumin yllä leijuu tiheä romantiikan tuoksu, haaveilun ja hulluuden raja voi toisinaan olla häilyvä. Tästä vihjaili jo yhtyeen parin vuoden takainen kesähitti Tämän kylän poikii.

Yhden miehen projektina käynnistynyt Pariisin Kevät on kasvanut viidessä vuodessa täysverisen yhtyeen mittoihin. Kehityksen sinettinä toimi kesän 2010 päätös aloittaa keikkailu.

Uudella levyllä soittaa konserteista tuttu livemiehistö, johon kuuluvat muun muassa Rubikin Artturi Taira ja Jussi Hietala sekä Iconcrashissa rummuttanut Reko Aho. Jonkinlaisesta pysyvämmästä yhteen hitsautumisesta viestii myös se, että albumin kaikki sävellykset on kreditoitu koko ryhmän nimiin.

 

Vaikka Kaikki on satua etenee aiempia julkaisuja bändivetoisemmin, yhtyeen musiikki on edelleen elektroniikalla maustettua melodista poprockia. Kitarat näppäilevät heleitä kulkuja, joille basso ja rummut tamppaavat vankkaa maaperää. Koskettimet ja samplet kuorruttavat äänikuvaa. Yleisvaikutelma on pehmeä.

Tuunasen laulu putoaa suomirockin naiivistien piiriin, lähelle Karkkiautomaatin ja Liekin Janskua ja Absoluuttisen nollapisteen Tommi Liimataa. Hempeä ilmaisu synnyttää paikoin isosti soivan musiikin keskelle intiimin tilan.

Albumin kymmeneen sävellykseen mahtuu miellyttävä määrä popkaavan variaatioita. Ensimmäisenä singlenä julkaistu Saari on suoraviivainen hittipaahto mahtipontisine kertosäkeineen.

Sytytä valo -kappaleen sähköinen terapiaistunto on hypnoottinen matka mielen syövereihin. Nokkela Lopeta!-kappale kehottaa listaavassa tekstissään lopettamaan lähes kaiken.

Finnfox-studioiden velhona kannuksiaan kerännyt Tuunanen on tuottanut levyn hienovaraisella kosketuksella ja nyansseja kunnioittaen. Pieniä soundiherkkuja on ripoteltu pitkin matkaa.

Kaikki on satua lienee Pariisin Kevään tähänastisen uran paras levy.

Rauli Karjalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kristiina Wheeler - Sirpaleista koottu

Enter Shikari - A Flash Flood of Colour

Therapy? - A Brief Crack of Light

Elektrik Noise Ensemble - Palohaavoja

The Maccabees - Given to the Wild

Mary Flower - Misery Loves Company