Pehr Henrik Nordgren – Konsertto klarinetille, kansansoittimille ja pienelle orkesterille; Sinfonia no 1

Alba jatkaa 1900-luvun persoonallisimpiin kuuluvan suomalaissäveltäjän Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) teosten levytyssarjaansa. Nuoruudenkauden konsertto ja sinfonia kantavat jo selkeinä säveltäjän hyvin persoonallista tyyliä. Modernismi lyö kättä suomalaisen kansanmusiikkiaineiston kanssa, jota säveltäjä kohtelee tasavertaisena sävellyksellisenä lähtökohtana.

Nordgrenin pluralismi sisältää hitaasti vaihtuvia jousikenttiä, hektisiä lyömäsoitinosuuksia, Shostakovitsin pidäteltyä ahdistusta ja kaksirivisellä haitarilla ja jouhikolla soitettuja kansansävelmiä – ja usein kaikkea tätä yhtäaikaisessa tyylien kontrapunktissa.

Klarinetisti Christoffer Sundqvist osoittaa konsertossa niin dynaamisen hallintansa kuin klarinetin sävyerot savuisan varovaisesta lyyrisyydestä kirkkaisiin atonaalisiin kuljetuksiin.

Liekö kapellimestarin, kansanmusiikin vai Nordgrenin maakuntaprofiilin vaikutusta, mutta korkealaatuinen levytys onnistuu RSO:n ”ison orkesterin” imagosta huolimatta kuulostamaan suuria saleja intiimimmältä, mikä on vain plussaa musiikin toimivuudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.