Pelottava lepakko! – Kymönkosken näyttely on yllättävä ja monipuolinen

– Tästä tulee Börje! Erja Kallioinen tuumii tormakkana häntä pystyssä seisovasta kissasta.

Olemme Kymönkosken nuorisoseurantalolla Viitasaarella. Laukaassa asuva Jorma Kallioinen on juuri tehnyt kaupat mustaksi maalatusta puuveistoksesta. Se hurmasi pariskunnan, vaikka rouva haikailikin ensin kolmihäntäisen, puunvärisen kissakoplan perään.

– Sille ei olisi ollut paikkaa kotona, mutta tälle on, Erja Kallioinen iloitsee.

Viitasaarelaisen Jouko Kinnusen kissaveistokset tuovat pariskunnalle mieleen saarijärveläisen Frans Toikkasen kissat. Myös Kinnusen töissä on monta ulottuvuutta, leikkisyyttä ja rosoakin.

– Börjessä on puun elämisestä syntyneitä raitoja. Ei haittaa yhtään, Kallioiset tuumivat.

Kymönkosken Taidekesän myyntinäyttely on juuri tällainen: iloinen ja yllättävä. Monipuolinenkin se on, sillä esillä on niin vakavaa taidetta kuin hienoja ja hauskoja käsitöitä. Näyttelyn nimi onkin osuvasti Rajaton.

Itse hurmaannun pellolaisen Essi Korvan hurjista naisveistoksista. Ne tulvivat voimakkaita tunteita ja yllättävät materiaaleillaan: esimerkiksi Kuurankukka on luotu puusta, uretaanista ja lehmän häntäkarvoista!

Korva on yksi Kymönkosken vaikuttavimmista taiteilijoista, mutta ei nimekkäin. Pienen kylän nuorisoseurantalolle on ripustettu myös Helsingin Taidehallin vuoden 2014 taiteilijan Heli Ryhäsen tekstiiliteoksia ja englantilaisen Caroline Ward-Raatikaisen unenomaisia akvarellimaalauksia. Myös Ward-Raatikaisen puoliso Samu Raatikainen on mukana. Hänellä on side Kymönkoskeen näyttelyaktiivi Helena Raatikaisen kautta.

Näyttely kansainvälistyy ja verkostot kasvavat vuosi vuodelta. Nytkin Caroline Ward-Raatikainen toi mukanaan kolme muuta brittitaiteilijaa Porissa järjestetystä yhteisnäyttelystä, valvojana toimiva jyväskyläläinen Anna-Mariia Kalmari kertoo.

– Heli Ryhäsen Odotus puolestaan matkaa täältä näyttelyyn Ruotsiin, Kalmari jatkaa.

Kymönkosken Taidekesän näyttely järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2002. Tänä kesänä mukana on töitä peräti 40:ltä taiteen ja käsityön ammattilaiselta ja harrastajalta. Näyttely on avoinna joka päivä 9.8. saakka.

Kymönkosken Taidekesä, Kellantie 9, 44640 Kymönkoski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.