Performanssitaiteilija Roi Vaara pysäyttää pienillä eleillä

Jyväskylässä tällä viikolla esiintyvä performanssitaiteilija Roi Vaara, 62, uskoo, että taiteen ei tarvitse olla monimutkaista.

– Pienillä eleillä ja yksinkertaisin elementein voi sanoa paljon, hän sanoo.

Vaaran performanssiesitykset ovat usein minimalistisia, hiljaisia ja pysähtyneitä. Taiteilija saattaa esimerkiksi seistä paikallaan tuntikausia.

Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalla performanssitaiteilija Vaaralla on takanaan yli 30 vuotta taiteilijan uraa, lähemmäs 500 teosta ja esiintymisiä yli 40 maassa.

Jyväskylään hänet tuo Reaktio-festivaali, yksi alan tuoreista tapahtumista Suomessa. Jyväskylästä tuli Vaaralle tuttu ensin opiskelukaupunkina 1970-luvulla ja sittemmin hän on esiintynyt kaupungissa useasti.

Vaaralle elämä on itsessään on parasta taidetta.

– Elämä itsessään voittaa aina taiteen, mutta miten esitys voisi kuitenkin viitata elämään, ihmisyyteen, ihmisarvoon, siihen halusin paneutua, hän kuvaa lähtökohtiaan.

Performanssitaiteen ydin on Vaaran mielestä tuoda katsojille jotakin sellaista, josta ei varmalla tiedä, mitä se on.

– Se on taiteilijan haaste, luoda jotain, mikä säilyy hieman arvoituksellisena, mutta ei ole tyhjää. Tärkeintä on, että teoksessa on jotain.

Roi Vaara pitää tänään keskiviikkona luennon "Paikka- ja tilannesidonnaiset performanssit" kello 17–19.15 Jyväskylän taidemuseossa. Vapaa pääsy.

Hän toteuttaa As it Stands -performanssin Kompassilla 10.7. kello 15 sekä Kirkkopuistossa 11.7. kello 13.45. Kesto noin 1,5 tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.