Perinne-voimaa Riihi-iltamissa

Jyväskylän Taavettilan vanhassa riihessä 7.8.2013

Jo kuudentena kesänä järjestettävät Riihi-iltamat tarjoavat jälleen yleisölle mahdollisuuden vierailla Jyväskylän keskusta-alueen vanhimman rakennuksen tunnelmassa. 1700-luvulta paikallaan Seminaarinkadun varrella seisonut Taavettilan vanha riihi muuntautui luontevasti iltamien kansanmusiikkipainotteisen konserttisarjan tämänkesäisen avauksen estradiksi.

Hämärän pirtin istumapaikat täyttyivät laitoja myöten ja lämpimän tiivis tunnelma valtasi hienotunteisesti vain muutamalla hehkulampulla valaistun tilan. Illan esiintyjä, Pirulainen, koostui kolmesta soittoniekasta, joiden olemus ja esiintyminen ei olisi voinut paremmin kohdata yhtyeen rujoa ja rajua ulosantia. Tyylitajuisten perinnemusiikkielementtien ja suoraviivaisemman rockin yhdistelmästä laskettua tislettä terävöitti solisti Esa Alangon rouhea ja omalaatuinen laulutapa.

Kolmikon tavassa käsitellä kappaleitaan oli jotain samanhenkistä metsureiden ja muinaisten intomiesten toimien kanssa. Soiton tenhoihin upotessaan esiintyjät tuntuivat tavoittavan häkellyttävän syvän tason ja palaavan laulujen välissä yleisön keskuuteen leppoisan vuoropuhelun ja vitsailun merkeissä.

Vaatimaton kujeilu toi vastapainoa kappaleiden pääosin kalmaisille ja synkille tunnelmille. Soittajien villi tanssiminen ja jalkojen polkeminen karisti pölyt tuvan laipiosta ja muodosti samalla rytmisen selkärangan viulisti Kyösti Järvelän ja kitaristi Joni Kosken tueksi.

Erityisen ilahduttavaa oli todeta myös yleisön ulkomaalaisten edustajien selvästi haltioituvan Pirulaisen ryskäämisestä. Trio loi sekä viihdyttävän että autenttisen Suomi-kuvan formaattiradioiden teflonpintaista pop-iskelmää tarttuvammin. Puhutteleva tulkinta välitti tekstien tunnelman epäilemättä kieltä ymmärtämättömillekin.

Riihi-iltamat jatkuvat elokuun keskiviikkoiltoina ja tarjoilevat yleisölle kattauksen eri perinteistä polveutuvaa kansanmusiikkia poikkeuksellisen tunnelmallisessa miljöössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.