Pertti Jarla – Kapteeni Tserep

Fingerpori-piirtäjä Pertti Jarla on käyttänyt strippisarjansa menestystä hyväkseen ja tehnyt siitä radikaalin irtioton. Vaikka Kapteeni Tserep kuulostaa supersankariparodian nimeltä, kyseessä on vakavamielinen historiallinen sarjakuvanovelli. Se on suomalaisessa sarjakuvassa harvinainen lajityyppi; ensimmäisenä tulevat mieleen Ilpo Koskelan pirtutrokaritarinat.

Tarina sijoittuu Venäjän sisällissotaan vuoteen 1919. Valkoinen armeija on joutunut ahtaalle bolsevikkien vyörytyksen edessä. Kokematon sotilasosasto lähetetään rintamalle.

Sivukokonsa ja piirrostyylinsä myötä Jarlan teos herättää ensin mielleyhtymiä Korkeajännitys-sarjojen suuntaan. Tunnelmiltaan se on kuitenkin aivan toisenlainen; parempi vertailukohta voisi olla Hemingway.

Kerronta on vähäeleistä ja henkilöt niukkasanaisia. Tunteilu ja luonnekuvaus loistavat poissaolollaan. Jopa päähenkilö, kapteeni Tserep, jää hyvin etäiseksi. Hänen luonteestaan Jarla kertoo lähinnä pienin vihjauksin: yhdessä ruudussa nähdään, että kapteeni lukee Raamattua.

Jarla piirtää staattista, hieman jähmeää kuvaa. Selvin ongelma hänellä on liikkeen kuvaamisessa; liikkeessä olevat ihmishahmot ovat välillä varsin kömpelöitä.

Albumi on lyhyt, ja suurin osa siitä käsittelee valmistautumista tulevaan taisteluun. Yhteenoton jälkeinen juonikäänne korostaa sodan mielettömyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.