Pertti Kurikan Nimipäivät: The Best of Greatest Hits

Pertti Kurikan Nimipäivät

The Best of Greatest Hits

Sony

Arvio: 4/5

Suomenkielinen punkrock on ollut pinnalla jo muutamia vuosia, ja Pertti Kurikan Nimipäivien paikka Euroviisuissa on sopivaa jatkumoa tälle kehitykselle. Yhtye keräsi huomiota jo vuonna 2012 julkaistulla Kovasikajuttu-dokumentilla, mutta median kiinnostus on räjähtänyt kansainvälisestikin viimeistään Uuden musiikin kilpailun voittamisen myötä.

Toisin kuin joku vielä saattaa kuvitella, Pertti Kurikan Nimipäiviä ei ole koottu UMK:ta varten, vaan bändi on soittanut jo kuusi vuotta ja kerännyt keikoilleen yleisöä jo vuosikausia.

Nyt Sony on kasannut Pertti Kurikan Nimipäivien aiemman tuotannon yksien kansien väliin. Kokoelmalta löytyy kaikki yhtyeen julkaistu materiaali eli yhteensä 37 kappaletta.

Kappaleet ovat yksinkertaisesti suoraviivaista ja hienostelematonta punkrockia. Turhat koreilut on jätetty muille yhtyeille, mutta parhaat, ja mahdollisesti aiemmin tutut, kappaleet jäävät soimaan korvamatoina pitkäksi aikaan.

Pertti Kurikan sävellykset ovat kuin suoraan 1970-luvun loppupuolelta, ja kun tuotantokin on etenkin vanhemmissa kappaleissa sopivan rosoisella tasolla, ollaan samalla pienimuotoisella aikamatkalla punkin alkujuurille.

Siinä missä monien 2000-luvun punkyhtyeiden rajuus ja uskottavuus jää liikayrityksen asteelle, onnistuu Pertti Kurikan Nimipäivät tavoittamaan sellaista kapinahenkeä, joista monet nykypäivän yhtyeet voivat vain haaveilla. Kun laulaja Kari Aalto huutaa päättäjien olevan pettäjiä tai vihaavansa maailmaa sekä uutisia, kuulostaa se myös siltä.

Pituutta kokoelmalle ei sentään tule ihan järjettömästi yli puolen tunnin. Cd-version kuuntelu on silti hengästyttävä prosessi. Punkrockia ei ole tarkoitettu tällaisille kokoelmalevyille ja levyn kuuntelun jälkeen on selvää, että tämäkin musiikki sopii paremmin seiskatuumaisille vinyyleille. Välitön avautuminen yhteiskunnan epäkohdista ja henkilökohtaisista ongelmista 37 kappaleen ajan menee kuulijan luihin ja ytimiin lähes liian tehokkaasti.

Tuplavinyyliä kuunnellessa saa kuulija sentään muutaman hengähdystauon kappaleiden väliin levyjä käännellessä, joten tämänkin julkaisun kohdalla voi suositella vinyyliversion hankkimista.

Pertti Kurikan Nimipäivien sävellykset eivät ole biiseinä yhtä hienoja viritelmiä kuin esimerkiksi kolmen kitaran Pää Kii -yhtyeen sävellykset, mutta punkissa ei olekaan kyse soittotaidon määrästä vaan kyvykkyydestä välittää fiiliksiä kuulijalla. Siinä Pertti Kurikan Nimipäivät onnistuu järjettömän hyvin. Yhtyen jäsenten kehitysvammaisuutta tuntuu turhalta mainita, mutta sanoittajien henkilökohtaiset mielenmaisemat tulevat niin lähelle kuulijaa, että parempaa ikkunaa Kari Aallon ja Pertti Kurikan maailmaa tuskin tässä ajassa voi saada.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.