Petäjäveden Toinilan kamarit jatkavat tulkintoja Hullusta talosta

Petäjäveden keskustassa aikaa värikylläisesti uhmaava Toinilan talo inspiroi taiteilijapari Johanna Juvosta ja Biagio Rosaa niin, että Hullu talo -kesänäyttely sai jälleen jatkokseen samannimisen syyskokonaisuuden.

Keski-Italian toistuvista maanjäristyksistä alkunsa saanut koti- ja taloteema välittää nyt Juvosen ja Rosan lisäksi neljän muun taiteilijan ajatuksia nykyelämän puristuksesta, erilaisuudesta, vieraudesta – ja hulluudestakin monelta kantilta.

– Syysnäyttely on kaiken kaikkiaan neljäs näyttely talo- ja kotiteemalla. Esillä on tilataidetta, valokuvia ja installaatioita, aihelmat ovat pitkälti uusia. Teemme tätä rakkaudesta taiteeseen, ja uskomme, että taloista ja kodeista saa vielä paljon irti, kaksikko miettii.

Näyttelyn kuratoineen, yhdessä luomistyötä tekevän pariskunnan lisäksi teemaa tulkitsevat jyväskyläläiset kuvataiteilijat Minna Esantytär, Riikka Maria Partanen, Kirsi Pitkänen ja Anna Ruth.

Toinilan ensimmäisessä huoneessa kohtaavat pitkälti luonnonmateriaaleista syntyneet teokset: rajoja ja rajoituksia sekä kuulumista ja omistajuutta taiteessaan tarkastelevan Ruthin Aita III sekä Juvosen ja Rosan Rauhaton.

– Juurettomuus, kodittomuus, liikkeelle pakotetut ihmiset sekä kodit, jotka eivät enää olekaan asukkaidensa turvapaikkoja, esittelevät kuraattorit teosten taustoja.

– Itse käytämme paljon rakennusjätettä, ja sellaistahan syntyy maanjäristyksissä – näyttelyteeman alkuperä nousee esiin sitäkin kautta.

Toisessa kamarissa katseen vangitsevat Partasen fantasianomaiset, väreillä ja kolmiulotteisuudella leikittelevät maalaukset. Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää, vinkkaavat kuraattorit.

Partasen teokset käyvät vuoropuhelua Minna Esantyttären videon kanssa. Se kuvaa työuupumusta, herkkyyden ja tasapainon kadottamista, yhteiskunnan kovia arvoja, romahtamista.

Kolmannessa huoneessa Minna Esantyttären Leimatut-sarjan valokuvat panevat miettimään ihmisten diagnosointia – ulkoisin perustein on mahdoton tietää, kenellä on diagnoosi, kenellä ei.

Kumppaneikseen Leimatut saivat Pitkäsen naapurirakkautta käsittelevät teokset. Toinen hulluttelee Asunto Oy Kyttälän rappukäytävätiedoilla, toinen wc-tilan yksityisyydellä. Kaupungistuminen kun ajaa ihmiset entistä lähemmäs toisiaan, mutta samalla yhteisöllisyys katoaa.

Juvonen ja Rosa kiittävät yhteistyön Petäjäveden kulttuuritoimen kanssa pelaavan niin saumattomasti, että he haluavat ilman muuta jatkaa Toinilan toimintaa:

– Meille Toinila on seitsemän vuotta jatkunut projekti, emmekä osaa kuvitella, ettemme olisi täällä.

Hullu talo -syysnäyttely on avoinna Petäjäveden Taidetila Toinilassa 5.–30.9. ke–pe klo 14–18, la klo 12–16 ja su 30.9. klo 12–15. Vapaa pääsy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .