Pete Parkkonen - First Album

SonyBMG Maikkari ja teleoperaattorit ovat rahastaneet osuutensa. Nyt on levy-yhtiön vuoro kääriä käteistä Idols-ilmiöllä. Viimeistään vuoden kuluttua, kun meillä on jälleen uusi Idols-voittaja, on tämän vuoden kärkifinalistien kohdattava todellisuus ja pärjättävä omillaan.

Vuoden 2008 Idolsissa tapahtui kuitenkin jotain perin kummallista. Kilpailuun eksyi kaveri, jolla oli aitoa karismaa ja rock-staran eläimellistä energiaa. Pete Parkkonen ei voittanut skabaa, mutta sillä ei ole oikeasti merkitystä. Sillä taas on, että Pihtiputaan Lenny Kravitz osaa oikeasti laulaa ja esiintyä.

Mutta ennen kuin Petestä voi tulla pesunkestävä ammattirokkari, on hänen hoidettava alta pois pakolliset sitoumukset eli Idols-menestyksen aallonharjalla purkitettu levy.

Kuten odottaa saattaa, ei First Album ole mikään rockin merkkiteos. Se on suomalaisen musiikkibisneksen nopean toiminnan iskujoukon taidonnäyte. Kaikesta tähän kuvioon liittyvästä kyynisestä laskelmoinnista huolimatta levyltä löytyy myös jotain hyvää ja aitoa.

First Albumilta löytyy parikin yllättävää asiaa. Yksi niistä ei ole se, että Pete osaa laulaa, sen me jo tiesimme.

Se sen sijaan tuli puun takaa, että levyn avaa Peten omasta sävellyskynästä lähtenyt biisi. Albumin tittelin tyyliin koruttomasti nimetty Opening Track on kaiken lisäksi, ironista kyllä, levyn paras biisi. Danko Jonesin hengessä luukutettu raivokas rock-ralli istuu Parkkosen tyyliin kuin tuoppi janoisen kouraan. Opening Track on juuri sitä itteään, jossa Pete Parkkonen on parhaimmillaan.

Levyn tragediaksi muodostuukin se, että Peten biisejä ei löydy siltä enempää. Ehkä nuorelta jannulta ei tässä vaiheessa irronnut enempää tai ehkä Idols-karnevaalin sidosryhmät olivat Teosto-rahojen puutteessa, mutta loput levystä on kasannut niin sekalainen seurakunta, että naurattaa.

Se levyn toinen yllätys on Peten veljen, Villen vahva panos sävellystyössä. Velipojalta löytyy First Albumilla peräti neljä sävellystä tai osasävellystä. Siellä täällä nettiä on hehkutettu Ville Parkkosen olevan vielä kovempi esiintyjä kuin Idols-Peten, mutta sävellyspuolella veljen kyvyt eivät ainakaan First Albumin perusteella vakuuta.

Tai pikemminkin, Ville-veli tarjoaa Peten laulettavaksi aivan vääränlaisia lauluja - kuten kaikki muutkin, alkaen Disco Ensemblen Jussi Ylikoskesta säveltäjä Sampsa Astalaan, joka tunnetaan myös Lordin rumpali Kitana. Biisejä on ostettu myös mm. Anna Abreun ja Tiktakin hovisäveltäjä Janne Huttuselta sekä tietenkin Idols-tuomari-säveltäjä Patric Sarinilta.

Ainoa menettelevä pliisumpi veto ( Things That Remind Me of You) on lähtenyt The Crashin Teemu Brunilan ja Jori "PMMP" Sjöroosin kynästä. Muutoin kiekko on juuri sitä sekavan muovista huttua, jota tällaisista lähtökohdista sopii odottaakin. Säveltäjästä riippuen biisi on joko post-punkia, punkrockia, melodista jenkkirockia tai jopa imelää poprockia.

Tämä levy ansaitsisi oikeasti vähemmän kuin kolme tähteä, mutta se vähä henki mitä näihin biiseihin on puhallettu on Pete Parkkosen ansiota, enkä halua dumata lahjakkaan nuoren muusikon uraa heti alkumetreillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.