Peteris Vasks, Flute Concerto, Michael Faust, huilu, Sheila Arnold, piano. Sinfonia Finlandia Jyväskylä. Patrick Gallois.

Michael Faustin tähdittämä, latvialaisen Peteris Vasksin huiluteoksista koostuva levy on kuin retki luontoon.

Vasta nyt ensilevytyksensä saava Aria e danza huilulle ja pianolle vuodelta 1972 tuntuu kokonaisuuden ainoana kuvaavan ihmisaihetta. Pianisti Sheila Arnold on Faustin tasapainoinen duopari kaihoisasta leikittelevään ja haaveksuvaan liikkuvassa miniatyyrissä.

Jo jonkinlaisen kulttimaineen saavuttanut Landscape with Birds vuodelta 1980 on Faustin soolohuilun eläytyvää kerrontaa. Sonata for Flute and Alto Flute Solo on kuin paluu samaan maisemaan kymmenkunta vuotta myöhemmin.

CD:n avauksena muuten upeasti toimivassa huilukonsertossa Vasksin puhdistavan kaunis musiikki kärsii hetkittäin soolon ja joidenkin orkesterin sointujen alavireisyyksistä. Pakahduttavan tunteen täyteiset, sielua värähdyttävät cantabilet kehystävät leikkisää Quasi una Burlesca -osaa, joka on Faustin tulkitsemana kuin vasta kuoriutuneen linnunpojan riskirikkaan elämänalun kuvaus.

Konsertto taltioitiin Patrick Galloisin johdolla keväällä 2010 levykannessa kerrotusta poiketen Kuokkalan, ei Hankasalmen kirkossa.

Kansi antaa väärän tiedon myös säveltäjän kansallisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.