Petri Nevalainen - Nimismiehen kiharat. Sauli Niinistön henkilökuva.

PETRI NEVALAINEN

Nimismiehen kiharat.

Sauli Niinistön henkilökuva.

Ajatus Kirjat 2010. 304 s.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on jo pitkään ollut Suomen suosituin poliitikko. Pohjan suosiolleen Niinistö loi kokoomuksen yksinvaltaisena puheenjohtajana ja tiukkana valtiovarainministerinä, mutta vasta vuoden 2006 presidentinvaalien kampanja nosti Niinistön siihen asemaan, jossa hän nyt on, kuninkaaksi vailla kruunua. Sekin voisi löytyä, jos hän asettuisi ehdolle vuoden 2012 presidentinvaaleihin.

Kun poliitikko on siinä asemassa kuin Niinistö nyt on, hän ei enää voi hallita omaa julkisuuttaan. Poliitikon on hyväksyttävä se, että häntä käännellään ja väännellään julkisuudessa ilman, että hänellä itsellään on siihen kovin paljon sanomista.

Siksi saattoi näyttää turhalta, että Niinistö julkisesti paheksui hänestä suunnitteilla ollutta kirjaa, jonka tekemisessä hän ei itse ollut millään tavalla mukana.

Käytännössä se ei kuitenkaan aivan turhaa ollut. Eilen julkistetusta kirjasta voi nimittäin päätellä, että Petri Nevalaisella on ollut hankaluuksia saada haastatteluita tai tietoja Niinistön tuntemilta ihmisiltä.

Nevalaisen kirja jääkin luonnoksen asteelle: pohjatietoa on, mutta kuva Niinistöstä ei jalostu. Kaikki mitä Nevalainen kertoo, on jo kerrottu.

Kallis laji

Kirja on niin sanottu auktorisoimaton elämäkerta, niin kuin edellä jo todettiin, Niinistö ei ole auttanut Nevalaista. Niinistö ei ole antautunut haastateltavaksi. Hän ei ole avannut kotialbumiaan.

Auktorisoimattomat elämäkerrat ovat yleisiä suuressa maailmassa. Tuotokset voi karkeasti jakaa kahtia: on kirjoja, jotka hakevat skandaalinkäryisiä paljastuksia ja on kirjoja, jotka aidosti yrittävät luoda monipuolista ja totuudenmukaista kuvaa kohteestaan.

Kummatkin voidaan tehdä kunnianhimoisesti. Jos kunnianhimoa on, kirjojen kirjoittaminen vaatii aikaa ja resursseja. Joskus kirjoittajalla on käytössään tutkijoita, jotka etsivät uutta tietoa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Sellainen tapa tehdä kirjoja on kallis. Siksi kirjoja on myytävä paljon, jotta kulut saadaan pois. Esimerkiksi englanninkielisiä auktorisoimattomia elämäkertoja voidaan myydä satoja tuhansia, jopa miljoonia kautta maailman.

Suomessa sellaisiin myyntilukuihin ei luonnollisesti päästä. Siitä seuraa automaattisesti, että työkseen elämäkertoja kirjoittava ei voi viivähtää yhden kirjan parissa kovin kauan.

Tämä näkyy Nevalaisen Niinistö-kirjassa. Niinistö on yksinkertaisesti niin kova pähkinä rikottavaksi, että Nevalainen ei siihen kykene, ei ainakaan siinä ajassa, jonka hän on kirjaan käyttänyt.

Kirjan pääasiallisena lähdeaineistona on käytetty Niinistöstä tehtyjä haastatteluita ja viime vuosina kirjoitettuja muita kirjoja. On Nevalainen arkistoissakin käynyt, mutta Kiskon vs. nimismies Niinistön vuonna 1974 kirjoittamat viralliset kirjeet eivät kovin paljon lisävaloa kohteen persoonaan tuo.

Niinistön tähänastinen julkinen elämä eli toiminta poliitikkona on käsittääkseni selostettu korrektisti ja oikein, mutta politiikkaa vähänkään tarkemmin seuranneelle kirja ei juuri uutta tietoa tuo. Hieman hankala on ymmärtää, miksi kirjan liitteinä on Niinistön pitämiä puheita.

Niinistön kansansuosion vuoksi kirjan myynti saattaa joka tapauksessa nousta kohtuulliseksi. Mikäs siinä: Nevalainen kirjoittaa sujuvasti ja hyvin. Niinistön elämänvaiheet voi kerrata, kun ne on pakattu kätevästi yksiin kansiin. Saattaapa monelle vähemmän lehtiä lukevalle löytyä uusia tiedonjyväsiäkin.