Piano soi kuin koko orkesteri

Talviunelmia

Ohjelmistoltaan lupaava Jyväskylä Sinfonian kevätkausi käynnistyi melkoisella kiintiöllä romantiikkaa. Avauskonsertissa kuultiin kahden 1800-luvun säveltäjämestarin nuoruusuran virstanpylväät: Johannes Brahmsin (1833-97) ensimmäinen pianokonsertto sekä Pjotr Tšaikovskin (1840-93) ensimmäinen sinfonia. Vierailevien kapellimestarien sarjaa jatkoi Ranskassa kasvanut ja opiskellut kreikkalainen Alexandre Myrat, joka on jo neljänkymmenen vuoden ajan johtanut lukuisia orkestereita ympäri Eurooppaa. Konserton solistiksi saapui Suomen monipuolisiin ja menestyneisiin pianisteihin kuuluva Paavali Jumppanen.

Pianokonserton ensimmäinen, vakuuttavan dramaattinen osa kärsi teatteritalon akustiikasta. Soinnin tasapaino ei yltänyt yläriveille kunnolla, ja flyygelin kirkkaus sekä fortesävyt vaimenivat matkan varrella. Onneksi vaimeammissa kohdissa tila antoi myöten, ja Jumppanen loisti parhaimmillaan juurikin hitaassa ja hiljaisemmassa toisessa osassa, soittaen läpikotaisin kauniin tasapainoisesti: välillä yksinkin soittaessaan piano soi lähes kuin orkesteri. Nopeat murtosointukohdatkin istuivat täysin konserttoon, vailla itsetarkoituksellisuutta. Jumppasen hillitty dynamiikka istui hyvin Brahmsin maltilliseen sävelkieleen, ja yhdessä ne loivat hyvää vaihtelua usein liiaksikin paatosta ja briljeerausta pursuaville romanttisille konsertoille. Samoja Jumppasen vahvuuksia sisälsi myös encorena kuultu Sibeliuksen Impromptu nro 5.

Tšaikovskin ensimmäinen sinfonia, lisänimeltään ”Talviunelmia”, avasi hyvin erilaisen ikkunan romantiikkaan kuin perinteessä pidättynyt Brahms. Näitä unelmia ei säveltäjä sen pidemmälle avannut, mutta sinfoniassa on kuultavissa paljon eri maisemia ja kokeilevuutta. Myös slaavilainen tunnelma oli läsnä etenkin toisen osan loppupuolella. Orkesteri löysi hyvin näitä tekstuureja, mutta rytminkäsittelyssä se ei ollut aina aivan samalla aaltopituudella vähäeleisen mutta täsmällisen kapellimestarinsa kanssa, etenkään viimeisessä osassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.