Pianovirtuoosit pääsevät valloilleen Mäntässä Sibelius-hengessä

Pianovirtuoosit pääsevät jälleen keskiviikkona viideksi päiväksi valloilleen Suomen ainoalla vuosittain järjestettävällä pianofestivaalilla, Mäntän Musiikkijuhlilla.

Sibelius-juhlavuoden kunniaksi konserttien sarjassa ovat tarjolla esimerkiksi ensimmäisen kansainvälisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun pianosarjan voittajateosten ensiesitykset. Kansallissäveltäjämme musiikki on muutoinkin vahvasti mukana festivaaliohjelmistossa.

– Sibeliuksen lisäksi musiikkijuhlilla ovat tärkeässä roolissa koti- ja ulkomaiset tähtipianistit sekä kansainväliset mestarikurssit ja vuonna 2013 perustetun Nuorten pianoakatemian erityislahjakkuudet, linjaa festivaalin taiteellinen johtaja Niklas Pokki.

Juhlien Sibelius-vuoden avaa keskiviikkoiltana pianotaiteilija Eero Heinonen. Teemaa jatkavat muiden muassa pianistit Paavali Jumppanen ja Juhani Lagerspetz sekä urkuri Ville Urponen ja sopraano Helena Juntunen.

Viime vuonna järjestetyn Sibelius-sävellyskilpailun satoa nautitaan perjantaina, jolloin Lagerspetz ja Jumppanen esittävät kisan voittaneen espanjalaisen Ignacio Brasan ja kolmanneksi tulleen taiwanilaisen Chia-Ying Linin teokset. Säveltäjät ovat itse paikalla kuulemassa maailmankantaesityksiä.

Kansainvälisiä tähtiä

Juhlien kirkkaina kansainvälisinä tähtinä loistavat kanadalainen, Bach-tulkinnoistaan ylistetty Angela Hewitt ja irlantilainen, Tšaikovski-pianokilpailun vuonna 1986 voittanut Barry Douglas. Hewitt esittää torstaina yhden pianokirjallisuuden kulmakivistä, J. S. Bachin Goldberg-muunnelmat. Douglas puolestaan taituroi sunnuntaina festivaalin päätöskonsertissa, joka on omistettu musiikkijuhlien alkutaivalta vahvasti tukeneelle vuorineuvos Gustaf Serlachiukselle (1935–2009).

Ohjelmistossa on myös esimerkiksi perinteinen Kesäyön kirkastus -konsertti, Kosmopoliittinen Suomi -luentokonsertti, festivaalin nuorten taiteilijoiden konsertti, taidemessu, urkuvartteja, Bravade-nokkahuilukvartetin lastenkonsertti sekä viulisti Krista Pyykösen Yhteistä hyvää kaikille! -konserttisarja.

– Mänttä on siitä harvinainen paikka, että täällä voi kuulla intiimissä ympäristössä soittajia, jotka yleensä esiintyvät maailman parhaissa metropoleissa, Pokki vinkkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .