Pieni punainen sanakirja rakastavaisille - Xiaolu Guo

XIAOLU GUO Pieni punainen sanakirja rakastavaisille Suom. Ulla Lempinen. Atena 2008, 358 s.

Xiaolu Guon (s. 1973) englanninkielinen esikoisteos Pieni punainen sanakirja rakastavaisille (alkuteos 2007) kertoo päähenkilö Z:n, kiinalaisen opiskelijatytön löytöretkestä toiseen maailmaan, toiseen kieleen ja kulttuuriin. Ja ensimmäiseen todelliseen rakkauteen.

Toiseus, rakkaus, muukalaisuus ja aistillisuus luovat merkityksien verkoston, jossa rakastavaiset tunnistavat aluksi toisensa, ja vähitellen hiipuen myös tuntemattoman itsensä, oman muukalaisuutensa.

Rakkaus on toinen maa, josta saattaa nopeasti tulla autio ja tyhjä. Koditon Eros vierailee siellä hetken, satunnaisesti, välinpitämättömästi, ilman moraalisia velvoitteita ja suunnitelmia.

Teema on tuttu ranskalaisen Marguerite Durasin teksteistä, joissa kieli ja ihmisten välinen dialogi liikkuu kuin varjo veden pinnalla.

Kieli, rakkauden tuntosarvi, on viitteellinen, täynnä aavistuksia, intuitiota ja sokeutta. Mutta Xiaolu Guon teksti ei ole näin runollisen viitteellistä, vaan hän ylittää tätä ihmisten välistä kuilua naivismin ja huumorin keinoin. Guon tekstissä on tässä suhteessa "tyttökirjan" puhdashenkistä viattomuutta.

Z matkustaa Pekingistä Lontooseen mukanaan englanninsanakirja ja oma päiväkirja. Hän on kyltymättömän utelias uuden maailman suhteen. Sanakirjan ja Z:n päiväkirjan välille muodostuu merkitysten välinen dialogi ja jännite, joka käynnistyy rakastumisella boheemiin ja biseksuaaliin englantilaismieheen. Hän on parikymmentä vuotta Z:aa vanhempi, anarkisti ja holtittomalla tavalla "taiteellinen ihminen".

Z:n rakkaustarina tapahtuu Lontoossa vuoden aikana, kahden merkittävän elokuvan välillä. Kaikki alkaa Rainer Werner Fassbinderin elokuvan Pelko jäytää sielua näytöksen yhteydessä. Ja päättyy Karel Reizin Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun -elokuvan ristiriitaisiin ja rikkinäisiin tunnelmiin. Maailmat kohtaavat, maailmat erkanevat.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.