Pienkustantamot juhlivat Tieto-Finlandia -finaalissa

Kirjallisuuden Tieto-Finlandia -palkinnon ehdokkuuksissa loppusuoralle ylsi kuusi pienkustantamoiden julkaisemaa, tavalla tai toisella historiapainotteista kirjaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan luotsaama valintalautakunta nosti finaaliin erityisesti teoksia, joilla on historian valossa sanottavaa nykyajan ihmiselle ja jotka luovat perspektiiviä myös tulevaisuuteen.

Ehdolla ovat Roope Hollménin Juuret Karjalassa (Facto), Seppo Laurellin Valo merellä - Suomen majakat 1753-1906 (John Nurmisen säätiö), Juha Maasolan Kirves (Maahenki), Antti Parpolan ja Veijo Åbergin Metsävaltio - Metsähallitus ja Suomi 1859-2009 (Edita), Henrika Tandefeltin Porvoo 1809 - Juhlamenoja ja tanssiaisia (SKS) sekä Mikko Ylikankaan Unileipää, kuolonvettä, spiidiä - Huumeet Suomessa 1800-1950 (Atena).

Syksyn puhutuimmat tietokirjat, kuten Supo-historiikki Ratakatu 12 sekä Paavo Haavikko- ja Pekka Herlin -elämäkerrat puuttuvat listalta.

- Nämä kuusi olivat mielestämme yksinkertaisesti parhaat kirjat. Ne auttavat ymmärtämään sitä, miten nykytilanteeseen on tultu. Joukossa on myös todella ajankohtaisia teoksia, kuten Metsävaltio ja huumeiden historia, Puska kiteyttää.

- Katsoimme vain itse kirjaa, emme kustantajaa, kieltä, alaa tai kirjoittajien sukupuolta. Valintalautakunta oli päätöksessään täysin yksimielinen.

Muut lautakunnan jäsenet olivat ekonomisti, journalisti Max Arhippainen ja vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard.

Palkinto on 30 000 euroa. Palkinnonsaajan valitsee Sampo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka julkistaa voittajan 26. marraskuuta.

Appelsiini vai banaani?

Puska myöntää, ettei tehtävä ollut helppo. Eteen tuli toinen toistaan parempia kirjoja, joilla oli eri ulottuvuuksia ja etuja.

- Tilanne oli kuin vanhassa sanonnassa: miten verrata appelsiinia ja banaania? Lautakunnan mielestä oli 20-30 kirjaa, joista mikä tahansa olisi hyvin voinut tulla kuuden parhaan joukkoon.

Potentiaalisia Tieto-Finlandia -ehdokkaita ilmestyi tänä vuonna noin 5 000. Aivan kaikkiin ei raadin sentään tarvinnut tutustua, vaan kustantajat haarukoivat sille valmiiksi parhaat päältä valikoimistaan.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.