Piilosensuuri ajoi Almodovarin elokuvatuottajaksi

Elokuvaohjaaja Pedro Almodovar perusti tuotantoyhtiö El Deseon (Halu) veljensä kanssa runsaat 20 vuotta sitten ennen kuudetta elokuvaansa Intohimon laki. Ohjaaja kertoo Frederik Straussin Almodovar on Almodovar -haastattelukirjassa (Like), että tähän oli syynä piilosensuurista aiheutuneet rahoitusvaikeudet.

Elokuvan hahmoja ovat muun muassa homoseksuaalinen elokuvaohjaaja ja hänen veljensä, joka on vaihtanut sukupuoltaan siskoksi.

- Kirjoittamani käsikirjoitus oli liikaa kaikille niille, joiden piti tukea meitä. Espanjassa ei ollut enää virallista sensuuria, mutta taloudellista ja moraalista sensuuria oli, ja Intohimon lain kanssa sain sen tuta.

Lopulta Almodovar onnistui saamaan elokuvalleen pienen tukimäärärahan. Loput budjetista hän joutui lainaamaan pankilta.

- Jos elokuva ei olisi menestynyt, minä ja veljeni olisimme olleet täydellisessä vararikossa. Olimme sijoittaneet elokuvaan kaiken, mitä meillä oli, ja senkin, mitä meillä ei ollut.

Elokuva menestyi myös taloudellisesti, joten vararikkoakaan ei tullut.

Tuottajat tekevät eri elokuvaa

Almodovarin mukaan toinen syy oman tuotantoyhtiön perustamiseen oli viiden elokuvan ajan jatkuneet erimielisyydet tuottajien kanssa.

- Viidestä ensimmäisestä elokuvastani minulle on jäänyt sellainen tunne kuin olisin saanut viisi lasta viidelle eri miehelle, joiden kanssa minulla on aina vain riitaa. Tuottajat halusivat tehdä yhtä elokuvaa ja minä toista.

Ohjaajan mukaan on myös hyvä, että hän voi päättää itse siitä, mitä filmeille tehdään tulevaisuudessa. Hänen mukaansa tuottajat tekevät negatiiveille usein kauheita.

- Jos minä omistan elokuvani ja Kuuba haluaa niistä yhden, voin sen myös antaa.

Almodovar julkaisee elokuvansa edelleen oman tuotantoyhtiönsä kautta.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.