Piispa Arseni - Pääsiäismuna - ylösnousemuksen symboli

PIISPA ARSENI
Pääsiäismuna - ylösnousemuksen symboli
Maahenki 2010, 159 s.
P ääsiäismuna-kirja on kuin kuuluisa Fabergén muna. Sen sisältä löytyy toinen toistaan hätkähdyttävämpiä aarteita. Jo kansikuva on ylellinen: helmiä, brokaadeja ja silkkinauhoja kertomassa pääsiäisen tarinaa ylösnousseesta Kristuksesta.

Odotettu teos ortodoksisen kirkon pääsiäisperinteestä johdattaa lukijansa ensimmäisen pääsiäismunan ihmeestä aina tsaarin aarrekammioiden miniatyyrein ja jalokivin koristeltuihin lahjamuniin.

Itäisen kirkon pääsiäismunat kuuluvat itseoikeutetusti Kristuksen ylösnousemusjuhlan ruokapöytään. Niitä annetaan lahjaksi ja ripustetaan kodin ikoninurkkaan.

Piispa Arseni on kirjassaan rajannut laajan pääsiäismunaperinteen käsittelemään vain slaavilaisia ja suomalaisia traditioita.

Kirjasta löytyy niin Birger Kaipiaisen kuin Oiva Toikankin pääsiäismunia, joilla kuitenkaan ei ole suoranaisesti uskonnollista sidosta.

Pääsiäismunista innostuva lukija löytää kirjasta myös hyvät vinkit kotimaalausta varten.

Ilon ja riemun värit

Munien maalaamisella keväisin on tuhatvuotiset juuret. Kautta aikojen munaa on kunnioitettu eri kulttuureissa maailmankaikkeuden symbolina.

Kristinusko nosti kananmunan omien vertauskuviensa joukkoon, Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja uuden elämän symboliksi.

Munassa tiivistyy pääsiäisen ydinsanoma ylösnousemuksesta: Kristus nousi kuolleista, voitti kuolemalla kuoleman ja antoi ihmisille uuden elämän. Koska pääsiäinen on ilon ja kiitoksen päivä, niin myös pääsiäismuna on ilon ja riemun symboli.

Ihmisten ikiaikaiset toiveet rakkaudesta ja hyvästä sadosta kuvastuvat munien vertauskuvallisissa väreissä ja merkkikielessä.

Kansantaiteeksi

Piispa Arsenin kirja on pieni taideteos, joka kutsuu kiehtovalle kulttuurihistorialliselle matkalle kuvien ja merkkien alkukotiin.

Lähes muuttumattomina ovat vuosisatojen ajan säilyneet Länsi-Ukrainan maaseudulla ornamentein koristellut pisankamunat. Munien koristekuvioihin liittyvä runsas symboliikka periytyy pakanuuden ajan slaaveilta.

Pääsiäismunia on koristelu uskonnolliseen käyttöön Länsi-Euroopassa tiettävästi jo 1200-luvulta lähtien.

Suosio levisi 1700-1800-luvuilla niin laajalle, että munien koristamisesta voidaan jo puhua omaperäisenä kansantaiteena.

Fabergén loisto

Oman paikkansa pääsiäismunaperinteiden ketjussa on myös 1600-luvulla alkanut lasi-ja posliinimunien valmistus.

Venäjän posliini-ja lasitehtaiden korkeatasoisen pääsiäismunatuotannon ohella nousi huimaan maineeseen myös Karl Fabergén kultasepänverstaan pääsiäiskoristeet.

Vuoden 1892 pääsiäismunan keisarinnalle valmisti suomalainen August Holmström. Boweniitti-nimisen munan yllätyksenä oli pieni norsunluusta valmistettu elefantti torni selässään. Munaa kannatteli kolme hopeista puttoa eli enkelilasta.

Vuosi vuodelta Fabergén pääsiäismunat muuttuivat aina vaan kekseliäämmiksi. Valkoinen emalinen munankuori vaihtui monimutkaisiin jalokivisommitelmiin, ja jotkut munat olivat varsinaisia mekaniikan ihmeitä.

Kruununperijän tähdistö -pääsiäismunaan päättyi vuonna 1885 alkanut ainutlaatuinen perinne.

Poliittisesti korrekti

Tsaarin pojalleen tilaaman pääsiäismunan valmistuksen keskeytti Venäjän vallankumous 1917.

Vallankumouksen jälkeen posliinisten, lasisten ja kultasepäntyönä valmistettujen pääsiäismunien teollinen valmistus loppui.

Ihmisten pääsiäisen viettoon se ei kuitenkaan vaikuttanut. Nyt annettiin pääsiäislahjoina muutamilla väreillä yksinkertaisesti koristettuja keitettyjä munia tai vanhoin ornamentein koristettuja pisankoja.

"Reaganin emme anna hävittää planeettaa", saattoi lukea Neuvostoliiton aikana pääsiäismunaan kirjoitetussa tervehdyksessä.

Kun ikivanhaan perinteeseen yhdistyy maailmanpolitiikka, saattaa tulos olla joskus riemullisen hauska ristiriitaisuudessaan.

Kirkkain värein maalatussa hanhenmunassa saattoi lukea: "Hyvää pääsiäistä, mutta me emme ole moksiskaan." Näin toverille annettu pääsiäistervehdys oli poliittisestikin korrekti.

"Kristus nousi kuolleista" -tervehdyksellä varustetut munat myytiin tuolloin usein tiskin alta tai sivupöydiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.