Pikatietä parrasvaloihin – Jere Ristseppä ei ollut koskaan näytellyt hakiessaan vaikeita aiheita käsittelevään nuorisoelokuvaan

– Ajattelin, että ei siinä mitään menetäkään.

Ammattikoulua käyvä Jere Ristseppä ei ollut näytellyt koskaan hakiessaan roolia ohjaaja Selma Vilhusen elokuvasta Hölmö nuori sydän. Ristsepän kaveri oli laittanut hakuilmoituksesta kuvakaappauksen Facebookiin, ja ei kun hakemusta eteenpäin.

Toinen ajatus oli, että olisihan se siistiä, jos pääsisi.

Nyt on käsillä elokuvan ensi-ilta, ja pääosissa seurustelevina 15-vuotiaina nuorina nähdään helsinkiläiset Ristseppä, nyt 17, ja Rosa Honkonen, 18. Tie rooleihin aukesi koekuvausten kautta.

Helppoon aiheeseen ei kaksikko hypännyt, sillä elokuva käsittelee teiniraskautta ja rasismia. Honkosen esittämä Kiira tulee raskaaksi, ja samaan aikaan poikaystävä, isättömänä elänyt Lenni (Ristseppä) etsii vahvan miehen mallia naapurin äärioikeistolaisesta Jannesta (Ville Haapasalo). Vaikeissa kotioloissa elävät teinit jäävät isojen asioiden kanssa yksin.

Itä-Helsinkiin sijoittuva tarina on nuorten näyttelijöiden mielestä realistinen, vaikka teemoista ei ole omakohtaista kokemusta.

– Se voisi perustua tositapahtumiin. Lennin ja Kiiran kaltainen pari voisi hyvin hengailla siellä, Ristseppä ja Honkonen sanovat.

Myös Jyväskylän ennakkonäytöksessä olleiden Kilpisen koulun 8.-luokkalaisten mielestä elokuvan maailma tuntui aidolta.

– Nykyaikaa, nuoret kommentoivat.

Elokuvan käsikirjoitus on Kirsikka Saaren, joka oli tehnyt tarinaa varten taustatyötä muun muassa nuorten sekä rasismiin liittyvän naapurisovittelun asiantuntijoiden parissa.

– Halusimme käsitellä teemoja kaunistelematta, mutta ei mustavalkoisesti eikä moralisoiden, vaan nähdä myös syitä ihmisten valintojen takana, Selma Vilhunen kertoo.

Eriarvoistuminen ja ääriajattelu rakentavat elokuvan maisemaa. Sitä peilataan nuorten rakkaustarinan kautta, joka sekin kulkee monin paikoin vaikeissa vesissä. Elokuva on kuitenkin myös kasvukertomus, jossa näkyy valoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Yllätyksellinen käsikirjoitus vei Ristsepän ja Honkosen mukanaan.

– Ajattelin roolista että huh, iso pala purtavaksi, mutta otin sen positiivisena haasteena, aiemminkin näytellyt Honkonen sanoo.

Mikä oli vaikeinta?

– Itkeminen. Aiemmin ei ole tarvinnut tekoitkeä, Jere Ristseppä virnistää.

Oman roolityönsä katsomiseen valkokankaalta Ristseppä suhtautui etukäteen siinä hengessä, että pitäisikö ostaa lentolippu Thaimaaseen. No, eipä tarvinnut. Kokemus työstä ja työryhmästä oli niin positiivinen, että näytteleminen kiinnostaa häntä jatkossakin. Nuorisotyöhön kouluttavan tutkintonsa Ristseppä aikoo kuitenkin suorittaa loppuun.

Rosa Honkonen on tämän lukuvuoden abiturientti, ja tavoitteena on päästä teatteriopintoihin.

Moni on jo tunnistanut nuoret näyttelijät isoista mainosjulisteista, ja some-julkisuuttakin on ehtinyt tulla. Miltä se tuntuu?

– Siistiä! Ristseppä virnistää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .