Pimeä nousee

Missä iässä lapsen pitäisi nähdä ensimmäinen kauhuelokuvansa? Itse suosittelen aikaista tutustumista. En tarkoita, että juniorin pitäisi mennä suoraan K18-tasoisiin väkivaltapätkiin. Kauhuelokuvia tehdään myös nuoremmille. Dvd-uutuus Pimeä nousee (The Seeker: Dark Is Rising) on varustettu ikärajalla K11. Se on fantasiaa yhtä paljon kuin kauhua.

Pelasta maailma, jälleen kerran

Englannissa asuvan suuren amerikkalaisperheen nuorin lapsi Will Stanton ( Alexander Ludwig) ei ole oikein sinut nykyajan kanssa. Syykin selviää pian. Hän on Valittu, jonka tehtävä on pelastaa maailma Pahan voimilta.

Hänen ykkösvastustajansa on paholaismainen olento nimeltään Rider ( Christopher Eccleston). Elokuva perustuu suosittuun varhaisnuorten kirjasarjaan. Kirjoista on suomennettu ainakin viisi.

En tiedä, onko syy kirjasarjan syntyyn Harry Potterin menestys, mutta se on ainakin syy tämän elokuvan tekemiseen. Ikävä kyllä huonoinkin Potter-elokuva päihittää Pimeä nousee -kaltaisen standardiesityksen.

Mutta yhden asian Pimeä nousee tekee Potter-leffojen tapaan täsmälleen oikein. Vaikka kyse on amerikkalaisesta elokuvasta, mukana on useampikin brittiläinen laatunäyttelijä. Erikseen mainittakoon päähenkilöä avustava Ian McShane.

Elokuva on tylsä

Vaikka juonesta ei omaperäisyyspisteitä kerry, se ei ole suuri ongelma. Elokuva on yksinkertaisesti tylsä. Kuuden taikahommelin metsästys on videopelimäinen vaisu ralli paikasta toiseen. Ohjaaja David L. Cunningham ei saisi aikaan jännitystä, vaikka hän tekisi elokuvan partakoneenterätehtaaseen eksyneistä nudisteista.