Pirkko ja Klassikot - Vanhan grammarin säveliä

PIRKKO JA KLASSIKOT

Vanhan grammarin säveliä

PirtintäysiUseita levyjä tehnyt jyväskyläläinen Pirkko ja Klassikot on julkaissut erikoisen kotoisalta kuulostavan albumin. Mennään traditiojazzin, dixien, New Orleans -tyylin, swingin ja yhtä kaikki takuuvanhan svengin tunnelmiin. Monien kuuntelujen kannalta kappaleiden väliin sijoitetut keskustelunpätkät eivät ole paras ratkaisu, mutta musiikkina sessio viehättää varmasti pitkään.

Aineisto on savikiekkokauden Kuolleita lehtiä myöten ikivihreää sävelmistöä. Mustien rytmien, ranskalais- ja italialaisvärien tai lattarisykkeen kautta edetään kotosuomalaisen kansanlaulun raitille. Eri rytmit ja standardi soundi lipuvat taipuisasti vuorotelluissa pehmeäsävyisissä sooloissa. Sekstetin yhteinen hiili puhalletaan kelpo paloon. Särmä syntyy lähinnä kotiäänityksen olosuhteista, tuttavallisen pienimuotoisesta live-tilanteesta, johon kyllä saadaan mainiosti sopimaan sekä svengi, improvisaatio että emootio. Sävelmistä johtuu mieleen moni elokuva.

Pirkko Rahkila-Rissasen laulaman ja eri sektioissaan samoin tyylitajuisesti esitetyn levyn kruunaa bändin esittely letkeän osuvassa finaalissa When The Saints Go Marching In.

TEPPO KULMALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.