Pirunpesä, Erityisosaajia, Veljeni vartija

TIMO SANDBERG
Pirunpesä
Karisto 2009, 309 s.
RAIMO PESONEN
Erityisosaajia
Siltala 2009, 150 s.
ANTTI TUOMAINEN
Veljeni vartija
Myllylahti 2009, 223 s.
Oman rikostarinoiden alalajin muodostavat teokset, jotka kertovat ikuisista häviäjistä, ressukoista, joiden keikat kaatuvat suurista suunnitelmista huolimatta. Alan oppi-isiä ovat vaikkapa Jim Thompson ja Donald Westlake, jonka Dortmunder on innokkaiden epäonnistujien esikuva. Nämä kolme kotimaista jännäriä kuuluvat tuohon listaan.

Huumeet, seksi ja hevimusiikki yhdistyvät Timo Sandbergin Lahteen sijoitetussa poliisiromaanissa Pirunpesä, joka on varsin realistinen ja uskottava kertomus - mitään suurta siinä ei ole, mutta se johtuu lajin luonteesta. Muuan muusikko ammutaan metsään, ja kaupunkiin siirtynyt naispoliisi johtaa tutkimuksia, mikä ei miehiä miellytä.

Mukana on poliisien henkilösuhteiden setvimistä ja leukailua naisylikonstaapelille. Lastenkotilasten menneisyys on arvattavan onnetonta, eikä nykyisyys ole sen auvoisempaa, mutta on heidän välillään toveruuttakin niin, että tulevaisuudessa voi olla toivoa.

Onnettomat reppanat ajautuvat kohti tuhoa Raimo Pesosen Erityisosaajissa. Johanna työskentelee katkaisuhoitoasemalla. Elämisen tuskaa hän purkaa kirjoittamalla, ja kiinnostavia nuo kirjoitukset ovatkin. Kari on valkokaulusrikollinen, Rakki isojen huumemyyjien apuri, jonka maailma on melko toivoton. Jotain uskallusta oli nuoruudessa, mutta se kaikki on ajat sitten kadonnut.

Rahaa ei ole kenelläkään, vitosella voi ostaa bensaa ja ajaa huumehommiin. Rinnakkaisjuonet lomittuvat yhteen, ja selvähän se, ettei onnellinen loppu niihin sovi. Mukana on itsetuhoista huumoria, mutta ei juurikaan päämäärää. Myönteisintä on toisesta huolehtiminen.

Antti Tuomaisen Veljeni vartija kertoo kolmen miespolven alamäestä. Niin isoisä ja isä kuin pojatkin sotkeutuvat rikoksiin. Kolme tarinaa nivoutuu yhteen: isoisän murhat ja pako vankilasta, isän konnuudet alamaailman palveluksessa, pikkuveljen huumepuuhat ja vankeustuomio.

Päähenkilö on rehellinen asuntomyyjä, joka selvittää ostajille ympäristöongelmat. Hänet erotetaan, vaimo lähtee, otetta ei saa mistään. Muuan poliisi tutkailee asioita ikään kuin hyvää hyvyyttään ja kaiken takaa paljastuu isompia kuvioita. Kieli on mainiota ja nopea toiminta peittää tarinan epäuskottavuuden. Kun useimmat tuttavat tekevät konnuuksia, on vaikea takertua oikeudentuntoon.

Yhtä kaikki, kirjoissa ressukkarikolliset jäävät vaille suuria seteleitä. Niinhän se taitaa toimia todellisuudessakin - rikoksella hankittavaan rahaan tarvitaan kunnon alkupääoma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.