Pitch Perfect

Paperilla musiikkikomedia Pitch Perfect ei vaikuttanut hyvältä. Juoni tuntui Glee-kopiolta. Jos saisin euron jokaisesta näkemästäni onnistuneesta opiskelijakomediasta, kahviin ja pullaan joutuisin keräämään rahaa parisen vuotta.

Ilokseni olin väärässä.

Beca (Anna Kendrick) aloittaa opiskelut Bardenin yliopistossa siellä työskentelevän isänsä painostuksesta. Paljon mieluummin Beca olisi muuttanut Los Angelesiin ja pyrkinyt musiikkialalle. Becan tietokoneellaan tekemät mash-upit kuulostavatkin todella hyvältä ja osoittavat musiikillista lahjakkuutta.

Yksin viihtyvä Beca päätyy puolivahingossa laulamaan opiskelijanaisten Bellat-nimiseen a cappella -ryhmään. Bellojen harmiksi saman koulun nuorten miesten Särmäsoundit laulaa paremmin ja menestyy a cappella -kisoissa jopa huipputasolla.

Beca ehdottaa Bellojen biisivalikoiman ja esiintymistyylin modernisointia. Tämän vuoksi hän joutuu riitoihin Bellojen johtajan kanssa.

Kuten arvata saattaa, elokuvassa on lukuisia musiikkijaksoja, joissa a cappellaa, pelkästään ihmisen suusta tulevin äänin tehtyä musiikkia, vedetään kovaa ja korkealta. Jaksoihin on todella satsattu, ja ne näyttävät ja kuulostavat komealta. Menoon lähtee mukaan väkisinkin. Lisäksi mukaansatempaavin musiikkijakso on juuri oikeassa paikassa, loppuhuipennuksena.

Tyylillisesti Pitch Perfect ei ole mikään Glee, vaan nyt mennään enemmänkin Mean Girlsin ronskimpaan suuntaan. Huumori on paljon Gleetä räväkämpää ja hauskempaa. Muutenkaan turhaa lässytystä ei harrasteta, ei edes rakkausrintamalla, vaikka nekin juonikuviot tietenkin mukana ovat.

Naisten a cappella -ryhmän henkilöhahmot ovat hieman turhan helppoja stereotyyppejä. Porukasta löytyy narttu, lutka, friikki, lesbo ja läski. Päähenkilö itse on nuori kapinallinen, jolla on vaikea isäsuhde. Becasta on silti helppo välittää. Jos Hollywoodin naisnäyttelijöihin myytäisiin osakkeita, sijoittaisin heti Anna Kendrickiin muutaman tonnin.

Mainosteksteissä Pitch Perfect päivittää musiikkielokuvien tyylilajin uuteen uskoon. Tämä ei ole totta. Juoni on hyvinkin perinteinen genressään, eikä Pitch Perfect suinkaan ole keksinyt sitä, että tunnetuista popbiiseistä voi tehdä a cappella -versioita. Pitch Perfect on kuitenkin hauska ja vauhdikas elokuva, ja siitä jää hyvä fiilis. Enempää siltä ei tarvitsekaan vaatia.

Ohjaus: Jason Moore. Pääosissa: Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson. Tyylilaji: musiikkikomedia. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.