Poema – Works for Cello and Strings Salmenhaara, Nordgren, Kangas, Sallinen Marko Ylönen, sello - Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri - Juha Kangas, kapellimestari Alba

Marko Ylösen ja Keskipohjanmaan Kamariorkesterin levyssä tunnistaa laatutuotteen. Erkki Salmenhaara, Pehr Henrik Nordgren, Juho Kangas ja Aulis Sallinen ovat saaneet sellisti Ylösestä sävelilleen vastustamattoman tulkin.

Nimikappale ja avausraita, Salmenhaaran Poema puhuttelee Tsaikovskin Chanson Triste ja Chopinin surumarssi säikeinään. Ylösen ja orkesterin kaihossa on erityistä suoruutta ja rehellisyyttä, joka jättää kuulijan tunteelle tilaa.

Nordgrenin Hate-Love vie tunneskaalan laveaksi Ylösen vimma ja orkesterin sävytaituruus käyttövoimanaan. Juho Kankaan Konsertto sellolle ja jousille läikehtii vahvaa emootiota ja Sallisen Kamarimusiikki VIII soutaa syvissä vesissä.

Sävelviestin tiivis ote ja henkilökohtaisuus ovat totta silloinkin, kun äänenpainoissa loitotaan lyyrisyydestä. Sellon ja orkesterin yhteistyön raikkaus saa unohtamaan, että korvissa on tallenne, ei konsertti.

Säveltäjä Jouni Kaipaisen esittelytekstit ovat oiva avain levyn kuunteluun ja todistavat kuinka myös teosanalyysi voi olla lennokasta luettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.