Poikkeuksellisen korkeatasoinen esitys

VÄINÖLÄN KESÄTEATTERI

Sanan veistämä venonen

Vilppulan Väinölässä 29.6.2008

KESÄTEATTERI

Kesäteatterin ei aina tarvitse olla yhtä ja samaa hupaisaa veivausta, siitä on elävänä esimerkkinä Väinölän Sanan veistämä venonen. Näytelmä on aihepiiriltään tuttu, sillä harva on välttynyt kouluaikojen pakolliselta Kalevalalta tai Kantelettarelta. Ja miksi olisi: noissa vanhoissa taruissa lepäävät Suomen kansan ikiaikainen viisaus ja monet haalistumattomat elämänopetukset.

Vilppulalaiset Väinölän yhteisön asukkaat ovat yhdessä mänttäläisten Sampolan ja Toukolan yhteisöjen kanssa valinneet esityksensä pohjaksi kalevalaiset tekstit. Ihmisyyden tunnustajien ohjenuorana on väkivallattomuus ja ihmisten veljeys. Yhteisöjen jäsenet pyrkivät elämään todeksi sen mitä opettavat.

Sanan veistämä venonen on poikkeuksellisen korkeatasoinen ja harkiten toteutettu kesäteatteriesitys. Jari Ronkainen on onnistunut taidokkaasti ja pieteetillä sovittamaan kansantaruston näyttämölle. Esityksen dramaturgia ja rytmi ovat hienosti hallussa. Väinämöinen ( Juha Saarilehto ja Joonas Peltola), Aino ( Pirjo Rautiainen) ja muut tutut taruhahmot elävät näyttämöllä kuka traagisia, kuka ylevöittäviä kohtaloitaan. Esiintyjät puhalsivat yhteen hiileen, eikä näkyvillä ollut rahtuakaan teennäisyydestä tai pingotetusta yrittämisestä. Roolityöskentely oli kaikin tavoin sisäistettyä ja kalevalainen runomitta soljui vaikeuksitta. Äänenkäyttö oli vahvaa ja selkeää, kuin ammattilaisia olisi kuunnellut.

Näyttämöllepano oli kekseliäs ja viimeistä piirtoa myöten mietitty. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastannut Satulia Saarilehto loi näyttämölle rikkaan ja silmää viehättävän pukuloiston. Ulla Silvánin ja Liisa Mankisen herkkävireinen musiikki ja Timo Honkosen oivaltaen käytetyt erikoistehosteet olivat mukana luomassa ehjää kokonaisuutta. Kesäteatterilaisten esityksestä välittyi - ilman suuria palopuheita ja pauhua - kunnioitus elämää kohtaan. Paha ei jää rankaisematta ja oppirahat maksaa jokainen aikanaan.

Oli virkistävää nähdä esitys, jossa yleisöä ei tavoiteltu kosiskellen ja kikkoja käyttäen. Väinölässä luotettiin sanaan ja sen rauhalliseen, seestyneeseen tulkintaan. Esitys piti otteessaan puolisentoista tuntia, eikä väliaikaa tarvittu.

MAIJA-LIISA WESTMAN Käsikirjoitus Kalevalan ja Suomen kansan juhlarunojen pohjalta: Jari Ronkainen. Ohjaus: J. Ronkainen, Satulia Saarilehto. Lavastus ja puvustus: S. Saarilehto. Musiikki: Ulla Silván, Liisa Mankinen. Äänitys ja tekniikka: Timo Honkonen. Rooleissa mm.: Juha Saarilehto, Joonas Peltola, Riitta Pietilä, Paula Jaakkola, Eija Husso, Jari Ronkainen, Pirjo Rautiainen, Liisa Siltanen, Rauli Hakaoja, Veikko Huovinen, Marja Taavila, Ari Kastegren ja Marja Leena Karvonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.