Poket - Sakari Luoma

SAKARI LUOMA
Poket. Miehiä ovella 1955-2008
Johnny Kniga 2008. 306 s.

Yksi suomalaisen ravintolakulttuurin peruspilareista on ollut portsarikulttuuri. Joistakin portsareista on tullut ajan myötä oman kaupunkinsa myyttejä ja legendoja. Portsarilla on kirjoittamattomat sääntönsä, joita on parasta noudattaa. Muuten voi menettää maineensa ja uskottavuutensa paikan hengen ja järjestyksen vaalijana. Portsarin ratkaisut jäävät aina asiakkaiden mieliin. Portsari antaa ravintolalle joko hyvän tai huonon imagon.

Sakari Luoman teos Poket lähestyy portsarin ammattia ja syvempiä tuntoja parinkymmenen ammattilaisen sammakkoperspektiivistä, tositarinoiden välityksellä. Ilahduttavaa Luoman kirjassa on puheenomainen, luonteva kielimateriaali, sanontatapojen ja karhean todellisuuden kiinteä vuorovaikutus. Näin teoksen dokumentaatio tuottaa varsin puhuttelevia henkilömuotokuvia.

Vaikka monella portsarilla on taustalla kehonrakennusta ja voimalajien harjoittamista, ei pelkkä voima riitä, vaan tarvitaan myös psykologista silmää. Luoman kirjaamissa kertomuksissa korostuu tietty itsehillintä: Jos provosoidaan, ei pidä provosoitua. Narsistiset persoonallisuudet tuottavat aina ravintolan maineelle enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Ravintolan portsari on näkijä ja toimija, auktoriteetti ja isähahmo, sovittelija ja kurinpitäjä; joskus jopa psykologi ja rippi-isäkin. Portsarilla on ainutlaatuinen näköalapaikka suomalaiseen juomakulttuuriin. Siksi moni Luoman kirjan henkilöistä on valinnut raittiuden tai kohtuukäytön. Moni portsarikin on sortunut alkoholismiin. Mutta omakohtainen havainnointi ei tuota moralismia, vaan syväpuhtaita faktoja elämästä.

Kirjassa on myös jyväskyläläinen portsari Ape Luoma, monessa liemessä keitetty nyrkkeilijä ja elämänfilosofi, Ravintola Vankkurin uuttera lautturi.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.