Poliisi-kirjailija kirjoittaa rehtien poikien tarinoita

Onhan se tärkeää, että nuoret lukisivat enemmän, tuumaa jyväskyläläinen kirjailija Pasi Lönn.

– Mutta vastuu on myös meillä kirjailijoilla. Pitää kirjoittaa niin hyviä juttuja, että ne kiinnostavat.

Lönniltä on juuri ilmestynyt neljäs nuortendekkari, Aavetanssi, joka kuvaa yläkoululaisten Jaken ja Maken seikkailun Keitele-järven maisemissa. Aiemmat kirjat ovat saaneet arvioissa kiitosta muun muassa positiivisesta kerronnasta ja elämän makuisesta meiningistä.

Jaken ja Maken tarinoissa on vanhojen nuortenkirjojen henkeä. Lönn kuvaa pääpariaan ”rehdiksi pojiksi”.

– Yksinhuoltajaperheen poikia, jotka ajelevat tyytyväisinä pyöränrämillään. Heidän elämässään ei ole ratkaisevaa se, onko kädessä uusimmat iphonet vai ei. Haluan tuoda esiin sitä, että tekeminen voi olla mukavaa myös ilman krääsäpaljoutta, jota nykymaailma tuntuu vaativan.

Lönn kertoo kirjoittavansa sellaisia kirjoja, joita olisi itse halunnut nuorena lukea.

– On niissä jonkinlaista kaipuuta menneeseen ja muistutus siitä, että näinkin on joskus ollut. Ja miksi ei voisi olla nytkin.

Rikosaiheet juontuvat poliisin työstä

Lönnin ura kirjailijana käynnistyi Kouvolan dekkaripäivien vuonna 2007 järjestämästä kirjoituskilpailusta. Kilpailun aihe oli ”dekkari nuorille”.

– Se pakotti positiivisella tavalla tähän lajiin. Kustantaja Tammi spottasi sieltä käsikirjoitukseni ja Hyppy syvyyteen -tarina näki päivänvalon vuonna 2009.

Jakke ja Make -kirjojen lisäksi Lönn on kirjoittanut kaksi aikuisten dekkaria. Hän kertoo lukeneensa dekkareita melko vähän, ja rikosaiheet löytyvät kirjoihin ennemminkin oman ammatin kautta. Lönn on ammatiltaan poliisi ja työskentelee rikosylikonstaapelina Keuruulla.

– Ehkä se on laiskuuttakin, mutta minun ei tarvitse tehdä lainkaan taustatyötä tunteakseni kirjojeni maailmaa. Ja niinhän ohje kuuluu, että kirjoita siitä mistä tiedät.

"Kyllä kirjallisuus kiinnostaa"

Nuortenkirjailijana Lönnillä on haastava kohderyhmä, 10–15-vuotiaat pojat. Kirjallisuuden ja lukemisen valtakunnallinen järjestö Lukukeskus arvioi aiemmin tässä kuussa, että suomalaisten nuorten asenne lukemiseen on käymässä kielteisemmäksi. Erityisesti huolestusta herätti poikien lukutaidon lasku.

– Tavallaan se on kirjailijoille peiliinkatsomisen paikka, että onko jotain jäänyt tekemättä oikein, koska tilanne on tämmöinen, Lönn sanoo.

Lönn kiertää taajaan kouluissa puhumassa lukemisesta. Hän on huomannut, että kyllä kirjallisuus myös kiinnostaa. Nuorten ajasta vaan on kilpailemassa monta muutakin viihteen lajia.

– Erilaisen ajanvietteen tarjonta on nykyään huomattavasti suurempaa kuin omassa lapsuudessani 1970-luvulla. Silloin käytiin kirjastossa ja luettiin. Kun Commodore 64 tuli 1980-luvun alussa, maailma muuttui, Lönn pohtii ja jatkaa:

– Mutta toisaalta, maailma on silti pohjimmiltaan sama. Kun hyvän onnistuu tekemään, se löytää kuluttajansa – on työn muoto mikä tahansa. Eivätkä lukutaito ja kirjasto minnekään ole kadonneet.

Nuortenkirjakin on ensisijaisesti kirja

Seuraavaksi Lönnillä on tekeillä jälleen aikuisten dekkari. Kirjan on tarkoitus ilmestyä syksyllä 2016.

Jaken ja Maken seikkailut jatkuvat niin kauan kun ”tuntuu hyvältä”.

– Minulla ei ole sopimusta, että pitäisi kirjoittaa viisitoista Jakke ja Make -tarinaa. Jos se on neljässä, se on siinä. Kun istun koneen ääreen, mietin onko Jakella ja Makella minulle vielä annettavaa. Aiheessa pitää olla jotain itselle uutta ja kiehtovaa, sitä kautta fiilis välittyy myös lukijoille.

Vaikka nuorille kirjoittaessa joutuu Lönnin mukaan miettimään muun muassa soveliaisuuskysymyksiä, hän ei halua piirtää kirjoillensa liian selkeitä genrerajoja. Lönnistä nuortenkirjakin on ensisijaisesti nimenomaan kirja.

– Eräs ystäväni, 50-vuotias mies, tykkää lukea juuri nuortenkirjojani. Hän ei jaksa lukea niitä minun aikuisten juttuja, mutta nuortenkirjat ovat kuulemma hyviä, Pasi Lönn naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.