Pride and Glory

Gavin O'Connorin ohjaama ensi-iltaelokuva Pride and Glory alkaa tummasävytteisesti kun neljä NYPD:n eli New Yorkin poliisilaitoksen etsivää löydetään surmattuina. He ovat olleet jäljittämässä huumeita ja joutuneet selkeästi yllätetyiksi. Poliisikollegat ja heidän päällikkönsä ovat tilanteesta ihmeissään, mutta vannovat löytävänsä surmaajat.

Pride and Glory on paikoin varsin raakoja sävyjä saava tutkielma poliisitoiminnan moraalisista ja eettisistä ulottuvuuksista. Näiden ohella mukaan liitetään perhesuhteet ja niihin kuuluva lojaalius. Tierneyn perheen isä ( Jon Voight) johtaa Manhattanin etsiviä. Vanhin poika Francis ( Noah Emmerich) hallitsee 31. piiriä, nuorempi Ray ( Edward Norton) on ollut pari vuotta poissa poliisitoiminnasta aiempien selkkausten vuoksi ja palaa nyt tutkimaan alun murhia.

Heidän lähipiiriinsä kuuluu lisäksi veljesten sisaren mies, myös poliisin töillä leipänsä hankkiva Jimmy Egan ( Colin Farrell). Asiat mutkistuvat ja perheen yhtenäisyys joutuu kovalle koetukselle, kun Ray Tierneyn tutkimuksissa ilmenee outoa läpikäyntiä poliisien ja roistojen kesken. Rayn selville saamat seikat näyttäisivät viittaavan poliisien harjoittamaan korruptioon ja vääränlaiseen vallankäyttöön.

Tiukasti ohjattu

Pride and Glory on tiukasti ohjattu, jännitteisyyttä hehkuva draama, jossa erityisesti katutason tilanteiden kuvaus vakuuttaa. Gavin O'Connorin ohjaus sisältää hyvin melodramaattisia tasoja varsinaisten perusteemojen ohella.

Kuvattujen henkilöiden elämä on armotonta kaupankäyntiä, jossa rehellisyys ja suoraselkäisyys asetetaan alituiseen testiin. Lisäksi yksityiselämän vaikeudet sävyttävät heidän toimiaan.

Realistiselta tuntuva toteutus lähenee aidosti rikosdraamojen urbaania kosketusta. Edward Norton on näyttelijöistä herkimmin esillä. Hänen poliisihahmossaan on kokemuksen tuomaa surumielisyyttä, joka nivoutuu oivallisesti elokuvan esille tuomiin näkymiin.

Ohjaus: Gavin O'Connor. Rooleissa: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle. Tyylilaji: Draama. (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.