Prinsessa Mononoke

Prinsessa Mononoke (Mononoke-hime)
Aikoinaan Cinema Mondo lupasi tuoda kaikki animen suurmestarin Hayao Miyazakin pitkät elokuvat Suomeen. Lupaus on myös pitänyt. Prinsessa Mononoke on valmistunut vuonna 1997. Elokuva kuuluu Miyazakin tuotannon laadulliseen kärkikastiin.

Prinssi Ashitaka on vakavasti sairas kirouksen vuoksi. Hän etsii parannuskeinoa ympäri maailmaa. Ashitaka päätyy sattumalta keskelle metsän eläinten ja kaivosyhteisön välistä sotaa. Prinsessa Mononoke on susien kasvattava ihmislapsi, joka johtaa eläinten armeijaa.

Tapahtumat sijoittuvat keskiajan Japanin, mutta teemat ovat moderneja. Miyazaki ei tee yksiviivaisia mättöseikkailuita, joissa hyvä ja paha ottavat mittaa toisistaan. "Japanin kansallisaarteella" on aina syvempiä tarkoitusperiä kuin pelkkä viihdyttäminen. Tällä kertaa se on luonnonsuojelu. Sanomaa ei kuitenkaan hierota katsojan naamaan, vaan se kerrotaan taitavasti rivien väleissä.

Käsin piirretty animaatio on komeaa ja tunnelmallista. Miyazaki on aina ymmärtänyt sen, että animaatiolla on turha tehdä kopiota todellisuudesta. Animaatio on aivan oma taiteenlajinsa, jolla on ihan omat tehokeinonsa, toki myös rajoitteensa. Rakkaus animaatiota kohtaan näkyy Prinsessa Mononoken jokaisesta kuvasta.

Prinsessa Mononoke on kriitikolle harvinaisen helppo pala. Elokuva kun on julistettu jo vuosia sitten mestariteokseksi. Siihen on helppo yhtyä.

Ohjaus: Hayao Miyazaki. Pääosissa (dubbaus): Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Sumi Shimamoto. Tyylilaji: fantasiaseikkailu (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

Ja lopuksi kaikki tanssii – Katso kuvat vuorokauden kestävästä Jyväskylän sydän 24 -kulttuuritapahtumasta, joka on ollut välillä jopa liian suosittu

Keski-Suomen museon avajaisten ajankohta selvisi: siirtyi joulukuulta helmikuulle

Jyväskylän kaupunginteatterissa starttasi keskiviikkoaamuna 24 tunnin kulttuurifestivaali – yöllä voi vaikka nukkua installaatiossa

Levyarvio: Hyvin tehtyä musiikkia lapsiperheille – leikkimistä ei saa unohtaa, Tuomo Rannankari muistuttaa

"Honiini" ei kuulosta yhtä hyvältä kuin "hobitti", päätti kääntäjä Kersti Juva 1970-luvulla, ja loppu on historiaa

Sinfis soittaa musiikin Charlie Chaplinin Sirkus-elokuvaan lauantaina – Mykkäelokuvan ikoni Chaplin sulatti sydämet kulkurihahmollaan

Kurjien kelien ystävä Edu Kettunen kirjoittaa tuulesta ja sateesta tunnelmaa lauluihin – Pitkän uran tehnyt muusikko keikalla lauantaina Popparissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.