Prinsessa Mononoke

Prinsessa Mononoke (Mononoke-hime)
Aikoinaan Cinema Mondo lupasi tuoda kaikki animen suurmestarin Hayao Miyazakin pitkät elokuvat Suomeen. Lupaus on myös pitänyt. Prinsessa Mononoke on valmistunut vuonna 1997. Elokuva kuuluu Miyazakin tuotannon laadulliseen kärkikastiin.

Prinssi Ashitaka on vakavasti sairas kirouksen vuoksi. Hän etsii parannuskeinoa ympäri maailmaa. Ashitaka päätyy sattumalta keskelle metsän eläinten ja kaivosyhteisön välistä sotaa. Prinsessa Mononoke on susien kasvattava ihmislapsi, joka johtaa eläinten armeijaa.

Tapahtumat sijoittuvat keskiajan Japanin, mutta teemat ovat moderneja. Miyazaki ei tee yksiviivaisia mättöseikkailuita, joissa hyvä ja paha ottavat mittaa toisistaan. "Japanin kansallisaarteella" on aina syvempiä tarkoitusperiä kuin pelkkä viihdyttäminen. Tällä kertaa se on luonnonsuojelu. Sanomaa ei kuitenkaan hierota katsojan naamaan, vaan se kerrotaan taitavasti rivien väleissä.

Käsin piirretty animaatio on komeaa ja tunnelmallista. Miyazaki on aina ymmärtänyt sen, että animaatiolla on turha tehdä kopiota todellisuudesta. Animaatio on aivan oma taiteenlajinsa, jolla on ihan omat tehokeinonsa, toki myös rajoitteensa. Rakkaus animaatiota kohtaan näkyy Prinsessa Mononoken jokaisesta kuvasta.

Prinsessa Mononoke on kriitikolle harvinaisen helppo pala. Elokuva kun on julistettu jo vuosia sitten mestariteokseksi. Siihen on helppo yhtyä.

Ohjaus: Hayao Miyazaki. Pääosissa (dubbaus): Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Sumi Shimamoto. Tyylilaji: fantasiaseikkailu (K7).