Prinsessa Ruusunen - Ainolan kesäteatteri

KESÄTEATTERI

AINOLAN KESÄTEATTERI

Prinsessa Ruusunen

Ensi-ilta 6.8.2011

Ainolan kesäteatteri tarjoaa lapsille ja heidän perheilleen näyttävän satuspektaakkelin, oikean klassikon - Prinsessa Ruusunen - uudistetuissa mutta kuitenkin hyvin tunnistettavissa kuoseissa. Päivi Hirven dramatisointi siirtää tarinaa lähemmäksi omaa aikaamme. Tyylikkäästi.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy näyttämön valtaisaan vireyteen: kaikkialla tapahtuu itsellistä toimintaa ja kaikkea tekisi mieli seurata muttei millään pysty. Mikitys sotkee lisäksi havaintoja sen verran, ettei heti tiedä, kuka on äänessä. Mutta yhtä kaikki tarina lähtee liikkeelle räjähdysmäisesti ja vakuuttavasti.

Kun katsoja asettuu virtaukseen mukaan, vie satu mennessään. Pääosaan nousevat merkittävimmän muodonmuutoksen nähneet haltiattaret, joille myös repliikkejä on kirjoitettu runsaasti lisää. Heissä on ilmettä, väriä ja huumoria. Heidän suussaan on myös sadun pureva anti aikuiskatsojille. Kannattaa kuunnella tarkkaan!

Grimmin ja Topeliuksen hahmoista ovat tuttuja lakeijat ( Juuso-Matias Maijanen, Miika Aarnio) ja hovimarsalkka ( Tomi Waselius), jotka luovat koomista tunnelmaa siinä missä kokki ( Anne Hooli) ja taloudenhoitajatar ( Pirjo Tuomanen) vastaavat naturalistisemmasta ilmeestä. Näiden ääripäiden puristuksessa yleisön sympatian kerää kokkipoika Sam ( Juuso Ollikainen).

Kunnon satunäytelmää toteuttamassa on suuri joukko eri-ikäisiä esittäjiä. Jo se tekee vaikutuksen. Puhumattakaan huikean hienosta puvustuksesta sekä toimivasta lavastuksesta. Musiikkitehosteet ovat tyylikkäästi valitut ja toteutetut. Kaikki kielii suuresta panostuksesta ja tunteen luovasta palosta. Innostus leviää väkisin katsomoonkin.

Erityisen hieno oivallus on tehdä Tuonettaresta ( Minna Tuomanen) omalla tavallaan suojeleva ja hyväntahtoinen haltiatar, vaikkakin hän on pelottava ja käyttää vääriä keinoja. Näin perinteinen mustavalkoinen hyvän ja pahan maailma saadaan moniulotteisemmaksi ja samalla satu puhuu enemmän, vaikka alleviivattua opetusta siitä ei löydäkään.

Prinsessa Ruusunen on koko perheen spektaakkeli, jossa lapsikatsojat viihtyivät silmin nähden hyvin silmät tiukasti näyttämölle suunnattuina. Esityksen jälkeen löytyy varmasti monesta kodista prinsessa ruususia, niin kuin esityksessäkin hauskasti toteutettuna.

Dramatisointi Päivi Hirvi. Ohjaus Hirvi & Tuomanen. Lavastus Antero Leppänen, Niina Juhonen. Puvut Päivi Hirvi, Niina Kauro, Aile Waselius. Musiikki Beethoven, Melartin, Sibelius, Tšaikovski. Koreografia Raisa Pylkkö. Rooleissa mm. Jarno Välinen, Taru Mäkinen, Johanna Perttunen, Anne Hooli, Juuso Ollikainen, Pirjo Tuomanen, Juuso-Matias Maijanen, Miika Aarnio, Tomi Waselius, Anu Hakanen, Kaisa Leino, Kirsi Biskop, Ilona Huuskonen, Minna Tuomanen, Reetta Kivinen, Marja-Leena Lappalainen, Milla Lähtevänoja, Nina Juhonen, Nea Vilhunniemi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.