Profeetta

Profeetta (Un Prophéte)
Jacques Audiardin haastavan ja erittäin vaikuttavasti tehdyn Profeetta-elokuvan alussa kuvataan 19-vuotiaan arabin Malik El Djebenan ( Tahar Rahim) joutumista ranskalaiseen vankilaan. Tuomiotaan kärsivä Malik saa huomata vankilan armottomuuden, kun mafioso César Luciani ( Niels Arestrup) kouluttaa häntä kovalla kädellä. César näkee Malikissa oivan apurin suunnitelmilleen vankilassa toimivan muslimijengin eliminoimiseksi.

Malikilla ei ole vaihtoehtoja, vaan hänen on lähdettävä mukaan rikollisuuden pyörteisiin. Lucianon ja Malikin myöhempi rikoskumppanuus on elokuvan avainteemoja. Lukutaidoton Malik käy vankilan oikeaa koulua keskellä raakaa todellisuutta, jossa huumeet, väkivalta ja jengitaistot ovat arkipäivää. Myöhemmin Malik saa lyhyitä vapaita vankilasta ja se merkitsee rikoksia muurien ulkopuolella.

Audiardin elokuvaa hallitsee tiheä realismi, ja vaikka kerronta hyödyntää paikoin hidastuksia ja muita tehokeinoja, jää päällimmäiseksi vaikutelmaksi lähes dokumentaarinen näkökulma vankilaelämän todellisuuteen. Elokuvan voima ja osittainen ironia on siinä, että vankila, jonka sisälle suurin osa tapahtumista kietoutuu, on paikka jossa suunnitellaan muualla myöhemmin toteutettuja rikoksia.

Kuvaus on äärimmäisen tiivistä ja lähikuvailmaisua suosivaa. Stephane Fontainen kamera on lähellä Malikin toimia ja Juliette Welfingin taitavan leikkaustyön avustamana Audiard kykenee luomaan hyvin intensiivisen ja tiiviin tunnelman kerrontaansa. Ei ihme, että elokuva voitti Cannes'n elokuvajuhlien Grand Prix'n.

Profeetta on konkreettinen ja tehokas näkymä rikollisuuden olemukseen, jota etnisten ryhmien valtataistelu siivittää. Rahimin läsnäolo kerronnassa on fyysinen ja kuvaa Audiardin elokuvallista lähestymistapaa. Niels Arestrupin näyttelijätyö heijastaa vaikuttavasti arvonsa tuntevan rikollispomon vaarallisuutta ja uhkaa.

Ohjaus: Jacques Audiard. Pääosissa: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif. Tyylilaji: draama (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.