Progeland: Gate to Fulfilled Fantasies (Running Moose Productions)

Gate to Fulfilled Fantasies on keuruulaisen Progelandin ensimmäinen pitkäsoitto. Levyn mahtipontinen nimi ja kansivihkon tyylikäs kuvitus lupaavat kuulijalle ikimuistoista matkaa. Bändin nimi on osuva, sillä musiikki johdattaa progressiivisen rockin unohdettuun valtakuntaan, jonka metsissä ja linnoissa soi vanha Genesis ja Uriah Heep.

Parasta levyllä on Tomi Murtomäen monivivahteinen äänenkäyttö. Tunnelmia maalaillen hän kuljettaa kuulijaa seikkailusta toiseen. Jopa David Byron -henkisessä vibratossaan Murtomäki kuulostaa hallitulta ja karismaattiselta eikä koomiselta, kuten useimmat yrittäjät.

Eeppinen Solar Boat on sävellyksellisesti levyn kruununjalokivi. Kappalemateriaali voisi kuitenkin olla aavistuksen verran vaihtelevampaa ja rohkeammin omaperäistä, sillä bändi pysyttelee hieman liian tukevasti omalla mukavuusalueellaan. Se ei ole suuri ongelma, sillä kaikesta huokuu ammattimainen ote. Biisit ovat hyviä, yhteissoitto mainiota, äänimaailma kirkkaan hengittävä, eikä soitinten kirjo rajoitu ainoastaan tavallisimpiin rock-soittimiin. Progeland hapuilee kohti elämän tarkoitusta ollen samaan aikaan mystistä ja kaunista, valoa ja varjoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.