Projektorivanhukset hajosivat ja kevään elokuvasarja peruuntui

Tänä keväänä Jyväskylässä ei nähdä KAVIn eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (entinen Suomen elokuva-arkisto) näytössarjaa. Syy on siinä, että vuosikymmeniä palvelleet Philips Kinoton -filmiprojektorit hajosivat lopullisesti.

– Projektorit ovat oireilleet vuoden päivät, ja loppuvuonna ne tulivat tiensä päähän. Tuli sellaisia vikoja, että niitä ei enää kannata korjata, kertoo Keski-Suomen elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Kaisu Tapaninen.

Yleisö on huomannut viat lähinnä häiriöinä äänentoistossa. Nyt edessä on uusien projektorien hankinta.

– Otamme vastaan vinkkejä ja lahjoituksia, Tapaninen sanoo.

Vanhat projektorit löysivät kodin mediataiteilija Sami van Ingenin työhuoneelta Savonlinnasta. Van Ingen tunnetaan video- ja filmiteoksistaan sekä liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävistä installaatioistaan.

Filmissä pysytään

Onko mahdollista, että KAVIn sarjaa voitaisiin pyörittää ilman filmiprojektoreita? Uudet elokuvat levitetään digitaalisina DCP-kopioina, ja toissa vuonna Keski-Suomen elokuvakeskus osti niiden esittämiseen käytettävän järjestelmän.

Filmistä luopuminen ei Tapanisen mukaan ole mahdollinen vaihtoehto: KAVIn sarjassa nähdään paljon vanhoja elokuvia, ja niistä saatavilla on yleensä vain perinteinen 35-millinen filmikopio.

KAVIn sarjan esittämisen jatkumisen tiellä on toinenkin vaikeus. Projektorien lisäksi pitäisi löytää uusi esitystila. Vielä syksyllä sarjaa esitettiin keskiviikkoisin ylioppilastalo Ilokivessä, mutta ensi syksynä talo on remontissa. Myös muiden Ilokivessä esitettyjen elokuvasarjojen syksyn esityspaikka on toistaiseksi avoinna.

Projektorien puuttuminen ei vaikuta muuhun Keski-Suomen elokuvakeskuksen tai Ilokiven Kampus-Kinon kevään esitystoimintaan. Esimerkiksi Maanantaileffat-sarjaa esitetään tavallisen tapaan. Kevään ensimmäinen Maanantaileffa on 26. tammikuuta Ilokivessä nähtävä Frank.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .