Puolalaisrunoilija uskoo kotimaalleen käyvän vielä hyvin: Ei tämä ole demokratian loppu

"Vasemmiston korruptoituneisuudelle oli tehtävä jotain."

Puola on maa, jonka juuret ovat synkät. Pääkaupunkimmekin on yksi suuri hautausmaa. Näin kotimaataan luonnehtii gdanskilainen runoilija ja rock-muusikko Grzegorz Kwiatkowski. Hän kertoo isoisästään, joka joutui ensin natsien keskitysleirille Stutthoffiin ja sen jälkeen pakotettiin Saksan sotavoimien Wehrmachtin sotilaaksi.

– Se ei ole mikään ainutkertainen tarina. Pohjois-Puolassa niin kävi monille, esimerkiksi Eurooppa-neuvoston gdanskilaisen puheenjohtajan Donald Tuskin isoisälle. Ne olivat outoja aikoja, ja se oli hyvin brutaalia, mutta ei heillä ollut vaihtoehtoja, vuonna 1984 syntynyt Kwiatkowski sanoo.

Puolan poliittisesta historiasta ja sen kytkyistä Saksaan kiinnostunut Kwiatkowski on koonnut syksyllä ilmestyvään runokirjaansa erilaisia ääniä. Yksi on holokaustista selvinnyt juutalainen, toinen tutkija, kolmas murhaaja.

– Se on jo oikeastaan proosaa, koska tarinat kietoutuvat yhteen. Lisäksi ne ovat 95-prosenttisesti tosia.

Oikean laidan nousu ei ole ihme

Puolan nykytilanne vaikuttaa historiallista taustaa vasten käsittämättömältä, mutta Kwiatkowskin mukaan oikean laidan nousu ei ole mikään ihme.

Vasemmisto ja keskusta unohtivat tavallisen ihmisen ja lilluivat korruptoituneessa kuplassaan, hän selittää nationalistisen Laki ja oikeus (PiS) -valtapuolueen suosiota Puolassa.

Hänen mukaansa tilanne ei ole niin paha kuin esimerkiksi Unkarissa. Esimerkiksi hänen juutalaisista ja holokaustista kirjaa varten tekemäänsä tutkimukseen ei ole puututtu, vaikkei aihe ole valtapuolueelle mieluisa.

– Korruptiolle oli tehtävä jotain. Lisäksi PiS sai toteutettua hyvän sosiaaliuudistuksen perheille. Muut eivät siinä onnistuneet ja syyttivät nytkin Puolan joutuvan uudistuksen takia konkurssiin. No se ei joutunut, ja valtapuolue sai vielä enemmän ääniä.

Kwiatkowskin mielestä vasemmiston ja keskustan on nyt herättävä siihen, että sosiaaliasiat ovat tavallisille ihmisille kaikkein tärkeimpiä.

– Ei tämä ole demokratian loppu. Mielenosoitukset parlamentin edessä ovat olleet oikeansuuntaisia. Tasapaino säilyy, kun ihmiset näyttävät parlamentille kantansa. Uskon, että tässä käy vielä hyvin.

Hänen mukaansa joitakin teattereita on hävitetty ja mediaa yritetään suitsia. Rajojen sulkeminen turvapaikanhakijoilta taas on temppu, joka vain ruokkii terroristeja.

Bändi tähtää ulkomaille

Kwiatkowski on laulaja gdanskilaisessa Trupa Trupa -yhtyeessä, joka on saanut ylistäviä arvioita britti- ja amerikkalaismediassa. The Los Angeles Times kirjoitti Headache-levyn arvostelussa, että yksi tämän hetken parhaista rockbändeistä tulee Puolasta Gdanskin kaupungista.

Hän kertoo olevansa innoissaan, sillä uusi psykedeelistä rockia "Syd Barrettin ja Pink Floydin hengessä" sisältävä levy Jolly New Songs ilmestyy syksyllä ja keikat alkavat Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

– Olen iloinen, mutta runouden ohi tämä bänditouhu ei saa kuitenkaan mennä, Kwiatkowski sanoi STT:lle Lahden kirjailijakokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ekomatkakirja ei kelvannut isoille kustantamoille

Uusimmat

Kulttuuri

500-kiloinen flyygeli liikkuu hämmästyttävän ketterästi yliopiston juhlasalin portaissa – Ilmari Hannikainen -kilpailussa on kaikkiaan niitä 30, myös viime vuosina puhuttanut Bösendorfer

Musiikkikilpailu kokoaa taitavimmat Jyväskylään – Gradian opiskelijat Jenni Lehtinen ja Konsta Litmanen kisaavat Suomen huippuja vastaan

Kirja-arvio: Seksistä selkein sanoin ja veikein kuvin

Teatteriarvio: Kuinka vaikeaa on auttaa? Kansallisteatterin syvällisesti pohdittu Ilmasilta-näytelmä purkaa hyvää tarkoittavan ihmisen eettistä taakkaa

Elokuva-arvio: Guy Ritchie palasi juurilleen – The Gentlemen on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Mies, joka melkein esti pommi-iskun – Clint Eastwoodin uudessa draamassa parasta on sen tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan kannoilla – Dess Terentjevan ja Susanna Hynysen esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Kirja-arvio: Kauhua urbaanissa satumetsässä

Säynätsalon kunnantalossa vietetään Lukulauantaita 22.2.– Tapahtumassa muun muassa kirjailijavieras Mikko Porvali, lukutuokioita, kirjakirppis ja tutustumista kunnantaloon

Kirja-arvio: Elämän ydin uutettuna tekstiin – Ljudmila Ulitskajan novellit tuovat mieleen vanhat venäläiset mestarit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.