Puolivillainen supersankariseikkailu

GREEN LANTERN 2D/3D

Minun on tunnustettava heti, että supersankareiden maailma on minulle täysin vieras. Green Lanternista en ollut kuullut ennen elokuvaa mitään, vaikka kyseinen sarjakuva syntyi jo 1940-luvulla. Tämän jutun näkökulma on siis autuaasti ulkopuolisen.

Ensimmäisenä Green Lanternia katsoessa mieleen nousee kysymys, miten siihen pitäisi asennoitua. Kun päähenkilö Hal Jordan ( Ryan Reynolds) muuttuu yhtäkkiä vihreäksi universumin rauhaa puolustavaksi supersankariksi, hänen kaverinsa ovat vain positiivisen uteliaita. He hyväksyvät ajatuksen heti. Onhan Hal testilentäjä, joten miksei hän lentäisi käsi ojossa myös avaruuteen, tuntuu ajatus kulkevan.

Elokuvantekijät eivät ole osanneet päättää, tehdäkö hupaisa scifiseikkailu vai tummasävyinen fantasia. Lopputulos on enemmän hassu kuin jännittävä.

Vihreässä puvussaan jäykistelevä Reynolds naurattaa. Mies näyttää siltä, että voisi poksahtaa, jos neulalla tökkäisi. Tässä stereotyyppisessä sankaruuden olemuksessa on jotain sympaattista, mutta vain hetkittäin.

Green Lantern on helppo elokuva tyylilajia tuntemattomalle katselijalle. Tarina on itse asiassa hyvin ohut ja kerronta rakentuu enemmän vyöryvien erikoisefektien varaan.

Juonesta sen verran, että Hal Jordan valitaan ensimmäisenä ihmisenä Green Lantern -joukkoihin, joiden tehtävä on taata galaksien välinen rauha. Hän saa supervoimansa vihreästä sormuksesta.

Pystyäkseen taistelemaan sotaisaa voimaa, Parallaxia, vastaan Halin täytyy kuitenkin kyetä voittamaan pelkonsa. Elokuvassa filosofoidaan, että inhimillisyys on Halin suurin ase vihollista vastaan. Ajatus on kaunis, mutta en nähnyt sen toimivan elokuvassa millään tasolla.

Ohjaaja Martin Campbell on mies monien menestyselokuvien takaa. Meriittilistalta löytyvät muun muassa Pimeyden ytimessä (2010), Casino Royale (2006) ja Zorron legenda (2005). Green Lantern ei kuulu Campbellin uran helmiin, vaikka siitä jatko-osa onkin suunnitteilla.

Ohjaus: Martin Campbell. Rooleissa: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Tim Robbins ja Mark Strong. Tyylilaji: sci-fi, seikkailu/toiminta (K 11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.