Puu loihtii ilmeen uuteen Göstaan

Haasteita niin suunnittelijoille kuin rakentajillekin tarjonnut puurakenteisen Serlachius-museo Göstan laajennus Mäntän Joenniemessä etenee aikataulussa. Yhdyskäytävällä vanhaan kartanoon kytkeytyvä uudisosa on määrä avata ensi vuoden kesäkuussa.

Kantavana rakenteena on 101 liimapuukehää, jotka antavat rakennukselle sen arkkitehtonisen ilmeen. Jokainen kehä koostuu viidestä erillisestä liimapuupalkista, ja jokainen palkki on eripituinen. Rakentaminen on vaatinut poikkeuksellisen paljon käsityötä, ja uudenlaista suunnittelua on tarvittu, kun on valettu betonilattia liimapuukehikon varaan.

Perjantaina harjakorkeuteen noussut uudisosa sijoittuu vanhan kartanon taakse puistoon ja laskeutuu loivana kaarena kohti rantaa. Se on 135 metriä pitkä ja keskimäärin 22 metriä leveä. Korkeutta on enimmillään 17 metriä, ja suurimman näyttelysalin korkeus on 12 metriä.

Uutta tilaa valmistuu 5 700 neliömetriä, ja huoneistoala on 3 500 neliötä. Pääurakoitsija on Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy.

Göstan laajennusosasta järjestettiin vuosina 2010–11 kansainvälinen arkkitehtikilpailu, josta muodostui Suomen kaikkien aikojen suurin. Yhteensä 579 ehdotuksesta valittiin voittajaksi Barcelonassa toimivan MX_SI:n ehdotus. Voittajatyön suunnittelivat arkkitehdit Héctor Mendoza, Boris Bezan ja Mara Partida.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omin varoin rakennuttaman laajennuksen kustannusarvio on runsaat 19 miljoonaa euroa.

Lue lisää lauantain Keskisuomalaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .