Puuhastelua navan molemmilla puolilla

KESÄTEATTERI

VIITASAAREN KESÄTEATTERI

Hirveät paineet ja kauhee pulssi

Ensi-ilta 3.7.2008

Kun katsomossa enin osa on jo kehon keitaat löytäneitä, niin ihmettelee, miten teinihuumorin tasolla pyörivä näytelmä jaksaa vaan naurattaa. Miten pippeli voi olla aina vaan niin hauska peli?

Etenkin kun se ei seiso.

Kyse on maailman hauskimman viitasaarelaisen teatterin kesäkomediasta Hirveät paineet ja kauhee pulssi. Paineet ovat miehen alapäässä, pulssi sentään käsivarressa. Käsikirjoittaja Seppojuhani Ruotsalainen vyöryttää alapääkomiikkaa, vaikka tekstissä vilahtelee kiinnostavampiakin teemoja.

Kapitalismin ja itsekkyyden räikeys on näytelmässä vain sivuroolissa, vaikka siitä sopisi repiä särmikästä satiiria. Laihduttamiseen liittyvä bisneshän pyörittää maailmaa ja autettavat höynäytetään milloin minkäkin terveydenhoitoon naamioidun rahankeruun uhreiksi.

Näistä mielenkiintoisista teemoista ei kiinnostuta. Riemuksi tarjotaan ylipainoista keski-iän villitsemää ukonhöppänää käsi survimellaan, milloin pakenemassa homokeimailijaa, milloin pyydystämässä tissiä. Pääroolissa ovat kaikki hullaannuttavat potenssipillerit. Tulos on sen näköistä tohinaa.

Esittäjät ymmärtävät toimia korostetun leikkimielisesti. Ylinäytelty hulluttelu antaa vaikutelman, että tässä liikutaan pilke molemmissa silmäkulmissa, minkä ansiosta saadaan edes jotain hyväntuulista irti. Hauskuus luodaan tyypittelyn avulla.

Esiintyjäjoukko vilisee erilaisia henkilökuvia. Kukin rakentaa omaa rooliansa riittävästi ja erottuu positiivisesti joukosta. Rooliin panostaminen ei silti syö tiimityöltä voimaa, vaan esitys on kokonaisuutena yhtenäinen.

Näytelmällä ei ole ohjaajaa!? Aivan uusi ilmiö. Tilanteista nouseva komiikka olisi iskevämpää, jos paikallaan jauhavia kohtauksia olisi tiivistetty. Myös farssimaisesta kohtausten päällekkäistämisestä ja kiihdyttämisestä olisi ollut apua. Päällekatsojan silmä on aina tarpeen.

Ruotsalaisen teksti on säilyttänyt ajankohtaisuutensa, vaikka laihdutusbisnes ei enää pyörikään itudieeteillä eikä kiduttavilla jumppatreeneillä. Näytelmän loppukohtaus luo yllättäen idyllin rakkaudesta, mutta siihen uskomiseen vasta tarvittaisiinkin ihmepillereitä. Ainakin tämän ihopainin nähtyä.

JORMA POLLARI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

Uudet nostimet ja pyörönäyttämö – kaupunginjohtaja esittää rahoitusta Jyväskylän kaupunginteatterin lavaremontille ensi vuodeksi

Kirja-arvio: Nuttu nurin, onni oikein –  On mukava lukea välillä lastenkirjaa, jossa ei kasvateta ketään

Levyarvio: Laadukasta tangotunnelmointia eri aikakausilta

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Näyttelyarvio: Saksin venukset – Hovimaalari Lucas Cranachin arvoituksellisia naiskuvia nähdään ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Suomessa

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Jyväskyläläinen Kaisa Huotari voitti Art of Basware -taidekilpailun

Teatteriarvio: Kulissit romahtavat klassikossa – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu on viihdyttävä ja ajattelemaan herättävä monien tunnelmien sekoitus

Näitä jätkiä kirjat kiinnostavat: "Ne hahmot käy läpi samoja asioita kuin me" – nuoret halutaan lukemaan miljoonahankkeella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.