Puupäähattu-palkinto Juho Juntuselle

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt tämän vuoden Puupäähattu-palkinnon Juho K. Juntuselle. Hänen tunnetuimpia sarjakuvateoksiaan ovat Juice Leskisen Per Vers, runoilija -levyä varten laadittu sarjakuva ja Soundi-lehdessä ilmestynyt Poikamme musisoivat.

Lisäksi Juntunen on tehnyt sarjakuvallisia elementtejä hyödyntäviä pilakuvia ja sarjakuvan tavoin kerrotun valokuvaromaanin Paholaisen morsian.

Sarjakuvaseura kiittelee Juntusta muun muassa siitä, että tämä on puolustanut tinkimättömästi sarjakuvaa ilmaisumuotona varsinkin silloin, kun sitä on uhattu sensuurilla.

Perustelujen mukaan Juntunen on esimerkillään rohkaissut monia pieniä ja isompia sarjakuvan tekijöitä sekä kannustanut heitä myös konkreettisesti jatkamaan sarjakuvien tekoa. Provokatiivisuudestaan huolimatta Juntunen on harvoin ilkeä

Palkintojenjakotilaisuudessa viskiä hörppinyt Juntunen omisti palkintonsa lapsuutensa idoleille Esa Pakariselle ja Masa Niemelle.

- Omistan palkinnon myös suomalaisille sarjakuvan ystäville ja kaikille holokaustin uhreille, Juntunen jatkoi.

Juhlapuheessaan Juntunen kertoi oppineensa sarjakuvasta paljon. Esimerkiksi auktoriteettien kanssa taistelemisen hän oppi Ville Vallattomalta ja moraalin Teräsmieheltä.

- Isä ei minulle paljoa opettanut, mutta Teräsmies opetti.

Palkinto jaettiin nyt 32. kerran. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Tove ja Lars Jansson, Tarmo Koivisto, Juba Tuomola, Jii Roikonen ja Katja Tukiainen.

Sarjakuvaseura myönsi samalla sarjakuvaneuvoksen arvon Reija Niemiselle. Hän on muun muassa toiminut Helsingin sarjakuvafestivaalin tuottajana ja toimittanut Suuri kurpitsa -lehteä Pauli Kallion kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.