Pyhän Calixtuksen lähde - Eero Hämeenniemi

EERO HÄMEENNIEMI
Pyhän Calixtuksen lähde
Basam Books 2009, 180 s.
On tietyllä tavalla kuin tuuleen puhaltaisi, kun lukee Eero Hämeenniemen esikoisproosaa Pyhän Calixtuksen lähde. Se menee näin: höpsö alku, historiikki, teologinen pamfletti, waltarilainen historiallinen proosa, höpsö loppu, historiallisia tekstejä, matkaopas; välillä jotain, toisaalla toista.

Kirjailijalla ei ole ollut ihan selkeää kuvaa siitä, mitä halutaan sanoa, vaikka kaikki kapulat ovat olleet omissa käsissä. Parasta Hämeenniemen kirjassa on, että kaikki osiot ovat laadukkaita ehkä lopun matkaopasta lukuunottamatta. Teksti on hyvää, kun se kohdikkain vetää. Mika Waltari olisi kirjoittanut proosaansa noista vermeistä vähintään 600 sivua.

Paha kyllä Hämeenniemi haluaa valita puolensa tekstin mukana. Kirjailija sortuu teologiseen väittelyyn parituhatta vuotta sitten kuolleen väen kanssa. Huonostihan siinä käy.

Lukija ei ole erityisen uskovainen saati uskonoppinut, joten on se ja sama mistä saivarrellaan. Ristiriita on, mutta ei siitä kirjallisesti puhumalla selviä. Toki kirjalliset teot seuraavat, mutta ne on jo voinut olettaa.

Kyllä tässä kirjassa oli vaikka mitä, mutta alle kahteensataan sivuun etenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.