Quentin Bates: Kylmät käänteet (Suom. Raimo Salokangas. Blue Moon 2014. 368 s.)

Blue Moon on tehnyt mainion löydön ottaessaan valikoimaansa brittiläisen rikoskirjailijan Quentin Batesin (s. 1962). Batesin Islantiin sijoittuvassa esikoisteoksessa Kylmät käänteet ovat kaikki palikat kohdallaan.

Ensiksi päähenkilö, 36-vuotias ylikonstaapeli Gunnhildur ”Gunna” Gísladóttir, on loistava hahmo. Hän on työssä pienessä Hvalvíkin kylässä. Sanavalmis ja tehokas yksinhuoltaja ei kumartele herroille ja rouville, eikä etenkään roistoille.

Toiseksi ajankohta on hyvä. Kirja on sijoitettu syksyyn 2008, jolloin islantilaisten finanssiviikinkien korskea maailmanvalloitus sai tylyn lopun. Tulevan katastrofin merkit ovat ilmassa.

Kolmanneksi kirjassa on sopivasti sijaa huumorille ja kansan luonteen erikoispiirteille. Islantilaiset ovat pieni kansa, joten sukulaiseen törmää väistämättä usein. Sukurakkaus onkin kansaa koossa pitävä voima, mutta myös joskus erittäin rasittavaa.

Tavallisesti Gunna alaisineen tutkii lammasvarkauksia tai kalastuskiintiöiden ylityksiä. Nyt on käsissä iso juttu.Hvalvíkin satamassa ajelehtii ruumis. Herää kysymys, miksi reykjavikilainen mies on pääkaupungin kapakkakierroksen päätteeksi tullut hukkumaan kauas kotoaan? Ei vaikuta onnettomalta harha-askeleelta.

Käyntiin pyörähtää tapahtumasarja, jonka jäljet johtavat Hvalvíkiin rakenteilla olevaan alumiinisulattoon ja sitä kautta hallituksen ministerin ja tämän vaimon yritystoimintaan.

Tutkimusten edetessä Gunna joutuu kovistelemaan myös maan mahtavia. Lähin esimieskin huomaa määrätietoisen Gunnan käsittelyssä joutuvansa juoksupojan rooliin.

Mainion lisän juoneen antaa salaperäinen Skandalblogger, joka blogissaan paljastaa herkullisia yksityiskohtia maan eliitin bisneksistä, sekoiluista ja syrjähypyistä.

Gunnan työkavereissa ja tuttavissa on monia mielenkiintoisia hahmoja, joiden vaiheita on mukava seurata. Bates tyypittelee hahmot luontevasti ja vaivattomasti. Lukija on heti kuin kotonaan tässä maailmassa.

Gunnan perhe-elämää seurataan sen verran, että hänen yksityisempi puolensa tulee tutuksi. Nuorena leskeksi jääneen Gunnan tytär käy koulua ja poika on kalastuslaivalla töissä.

Aikoinaan Islannissa asuneena Bates tuntee hyvin maan kulttuuria ja tapoja. Se antaa uskottavuutta kirjalle.

Juoni etenee nautittavasti, eikä väkivaltaa korosteta. Lopussa on perinteinen takaa-ajo. Bates jättää ratkaisun sopivasti avoimeksi.

Kylmät käänteet on hyvä kirja. Rikosromaanin ystävä on tyytyväinen ja odottaa seuraavaa osaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.