REINDEERSPOTTING - PAKO JOULUMAASTA

REINDEERSPOTTING
- PAKO JOULUMAASTA
Dokumenttielokuva pystyy parhaimmillaan avaamaan katsojan silmät uudestaan sellaisillekin asioille, joihin olemme jo turtuneet.

Joonas Neuvosen esikoisdokumentti Reindeerspotting - Pako joulumaasta on hätkähdyttävän subjektiivinen näkökulma huumeriippuvuuteen. Se kertoo kaiken olennaisen huumekoukussa elämisen lohduttomuudesta: elämän merkityksen katoamisesta ja kaiken hukkumisesta sumuun. Neuvonen seurasi noin vuoden ajan kaverinsa, 19-vuotiaan rovaniemeläisen Janin elämää huumeiden ja rikosten keskellä. Kun huumebileet jatkuvat aamusta iltaan vuodesta toiseen, kellään ei ole enää hauskaa.

14-vuotiaana huumeiden käytön aloittanut Jani tajuaa, että vain oma tahto voi pelastaa hänet. Mutta kuten hän sanoo, näistä pirullisista piireistä on vaikea irrottautua. Dokumentin perusteella tämä on helppo uskoa. Silti Jani kuvittelee muuton ulkomaille voivan muuttaa kaiken. Yllättäen Jani pääseekin reissuun, mutta miten vastustaa huumeiden ylellisyyttä Etelä-Euroopan hiekkarannoilla kun se ei onnistu kotonakaan?

Mini-dv kameralla, ilman erillistä äänitystä kuvatun dokumentin kuvajälki on rakeinen ja aiheeseen sopiva. Rovaniemen talvisessa hämärässä kuvatut jaksot välittävät huumeista mielenmaisemaa tehokkaasti. Pienillä visuaalisilla keinoilla on saatu aikaan paljonpuhuvaa jälkeä. Huumeidenkäyttäjän näkökulmasta kaikkialla näyttää samalta. Roomassa vai Rovaniemellä - mitä väliä?

Kerronta hyödyntää toistoa. Narkkarien rutiinit ovat karua katsottavaa. Neula uppoaa käsivarteen yhä uudestaan, aina uusi ekstaasi uuden huumeannoksen äärellä, samat haaveet uudesta elämästä.

Reindeerspotting onnistuu siksi, että tekijä tuntee kuvaamansa maailman. Muuten näin suorasukainen ja subjektiivinen näkökulma narkomaanien arkeen ei olisi mahdollinen. Neuvonen luottaa kuva- ja äänivirran todistusvoimaan. Valistuselokuva tämä ei ole.

Ohjaus: Joonas Neuvonen. Tyylilaji: dokumentti (K18).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.