RIHANNA - Rated R

RIHANNA
Rated R
Def Jam

Barbadoslainen Robyn Rihanna Fenty pomppasi suuren väen tietoisuuteen vuonna 2005 Pon De Replay -dancehall-träkillään. Megamassat laulajatar tavoitti Umbrella-hitillään, joka lohkaistiin supersuositulta Good Girl Gone Bad -albumilta vuonna 2007.

Jos 21-vuotias Rihanna oli aiemmin tuhma tyttö niin Rated R -levyltä käy ilmi, että nyt hän on supertuhma ja vihainen aikuinen nainen. Jo Disturbia-musiikkivideolta tuttu s&m-maailma on viety vielä hieman pidemmälle Rihannan poseeratessa Rated R:n lehdykässä pahiksen roolissa rööki kädessä kaiken näköisissä pinkeissä asuissa.

Tämä ei ole tokikaan mikään yllätys. Julkisuuteen levisi alkuvuonna juuri ennen Grammy-juhlia kuvia hakatusta Rihannasta, joka joutui silloisen poikaystävänsä, r'n'b-tähti Chris Brownin pahoinpitelemäksi.

Ei Rated R nyt suoraan sano että Chris, painu hittoon ja vedä itsesi jojoon, mutta ei rivien välistä tarvitse paljon etsiä syyllistä. Koko levy kaikuu tuskaa ja loukkaantuneen naisen raivoa. Jo ensimmäinen sinkkulohkaisu, hidastempoinen Russian Roulette, joka päättyy aseen laukaukseen, antaa ymmärtää että kepeitä tanssibiisejä on tältä levyltä turha odottaa.

Eikä r'n'beestäkään ole paljoa jäljellä. Rihanna halusi kuulemma tehdä heavy metal -vaikutteisen albumin, mutta levy-yhtiö kieltäytyi. Sen sijaan laulajatar on tehnyt rockahtavan, elektropop-vaikutteisen levyn, jossa vierailee kitaroimassa jopa rockveteraani Slash.

Rated R:ää on ollut luomassa huipputuottajien kaarti, johon kuuluvat Ne-Yo, Justin Timberlake, The Black Eyed Peasin will.i.am, Tricky Stewart, The-Dream ja Stargate. Tulos on hämmentävä mutta mielenkiintoinen. Syntetisaattorit pulputtavat ja goottirock-henkiset kitarat ulvovat kun Rihanna antaa tulla koko laidallisen ulos kehostaan.

Ja hyvin antaakin, koskaan aiemmin ei hänen äänensä ole ollut näin vahva ja monipuolinen. Eikä naista saa enää pakotettua mihinkään muottiin tai rooliin. Niin Rihanna sanoo itsekin kappaleessa Rockstar 101: "Got my middle finger up/I don't really give a fuck". Se on hyvä, sillä tämä albumi ei tule varmastikaan lohkomaan mitään top 40 -sinkkuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.