RITVA TOIVOLA - Anni Unennäkijä

Tammi 2011. 246 s.
Ritva Toivola on kirjailija, jolla on synnynnäinen lahja sukeltaa fantasiamaailmaan. Toivolan kirjoja sävyttää inhimillisyys ja sen lisäksi niissä on viehättävä kertova sävy. Ei siis mikään ihme, että hänen kirjansa miellyttävät niin fantasian ystäviä kuin saduista pitäviä lukijoita.

Toivolan uusin kirja Anni Unennäkijä on itsenäinen jatko-osa kirjalle Tuomas Karhumieli. 15-vuotias kievarin Anni näkee jatkuvasti merkillisiä unia suuresta kulta-aarteesta.

Anni on kuullut kerrottavan, että kuuluisa Kurmo-noita kätki ennen kuolemaansa mökkinsä lähelle kultaa. Noita kuitenkin käytti kaikkia taikavoimia ja loitsuja, ettei kukaan pääsisi kullan lähelle.

Kun Anni kertoo kievarin renkipoika Tuomaalle unistaan ja kätketystä aarteesta, he päättävät juhannusyönä lähteä etsimään sitä Kurmon pihamaalta. Mukaan he ottavat Harmo-hevosen. Pian Anni ja Tuomas huomaavat joutuneensa seikkailuun, jossa virvatulet johdattavat heitä yhä suurempiin vaaroihin.

Toivolan kirjassa eletään aikaa ennen televisiota, radiota ja muita nykyajan vempeleitä. Matkat kuljettiin hevosella, mikä tuntui aivan luonnolliselta. Suuri merkitys ihmisten elämässä oli myös erilaisilla uskomuksilla, loitsuilla ja noitarummuilla.

Anni Unennäkijä on lämminhenkinen kirja, vaikka siinä koetaankin suuri, jännittävä ja vaarallinen seikkailu. Kirjassa on myös pienoinen opetus, jonka kirjailija on taitavasti ujuttanut tarinan sisään: kulta-aarretta on turha lähteä etsimään, jos sen on tarkoituskin pysyä saavuttamattomissa.

Samoin vanha suomalainen sananlasku "kaikki ei ole kultaa mikään kiiltää" sopii hyvin kirjan päähenkilöille opetukseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.