Rahalla saa

RAHALLA SAA (SNABBA CASH)
Ruotsalaisen Daniel Espinosan ohjaama ensi-iltaelokuva Rahalla saa sijoittuu länsinaapurimme rikollisympyröihin, huumeiden, rahanpesun ja salakuljetuksen oravanpyörään, jonka keskellä tarinan henkilöhahmot kaiken aikaa liikkuvat.

Elokuva alkaa vankilapaolla, jonka toteuttaa Jorge Salinas Barrio ( Matias Padin Varela). Tämä huolestuttaa Mrado Slovovicia ( Dragomir Mrsic), Tukholman alamaailmaa hallitsevalle Radovanille ( Dejan Cukic) työskentelevää ammattirikollista, koska Jorge tietää liikaa kehitteillä olevista kokaiinikaupoista ja hänellä on yhteydet Saksassa toimiviin salakuljettajiin. Tämän Stureplanin liepeille keskittyvän hyörinän mukaan ajautuu nuori taloustieteitä opiskeleva JW eli Johan Westlund ( Joel Kinnaman), josta tulee rikollisten apuri ja rahasiirtojen neuvonantaja.

JW tarvitsee rahaa ylläpitääkseen suhteitaan ja elämäntyyliään ruotsalaisen yläluokan parissa. Hän ajaa vapaa-aikoinaan taksia ja tutustuu sen myötä yöelämän vaarallisiin piirteisiin. Lisäksi hänellä on kehittyvä suhde tyylikkään ja rikkaan Sophien ( Lisa Henni) kanssa.

Käsivarakamera

Daniel Espinosa ohjaa paikoin tyylillä ja teholla, jossa on dokumentaarista otetta, sillä korostunut käsivarakuvaus tuo kerrontaan todellisuuden tasolla liikkuvaa uskottavuutta. Maria Karlssonin käsikirjoitus pohjautuu Jens Lapiduksen vuonna 2006 ilmestyneeseen romaaniin.

Erityisesti elokuvan rytmissä on ansionsa. Tapahtumia siirrellään taholta toiselle ja rikollisen sisäpiirin kuvauksessa on kiistämätöntä vetovoimaa. Tärkeä rooli on myös Mradon kahdeksanvuotiaalla Lovisa-tyttärellä (Lea Stojanov), sillä hänen myötään Mrado huomaa isälliset velvoitteensa ja gangsterielämän pohjattoman lohduttomuuden.

Toteutuksessa on sisään rakennettua kritiikkiä luokkarajoja sävyttävään ruotsalaistodellisuuteen. Kerronnan myötä ollaan tilanteessa, jossa raharikas yläluokka viettää kokaiinibileitään vanhoissa linnoissa ja suunnittelee lomareissuja Ranskan huviloilleen.

Samaan aikaan arabit, albaanit, serbit ja muut maahanmuuttajavähemmistöt ajautuvat jotenkin automaattisesti huumebisneksen kuriireiksi ja katutason toimijoiksi, jotka uneksivat rahojen myötä mahdollisesti avautuvasta elämänmuutoksesta, mutta ovat samalla kiusallisen tietoisia elämänsä umpikujasta.

Gangsterielämän raakuudessa ja toivottomuudessa on klassisen gangsteridraaman aineksia. Ihmiset ovat ahneita ja on ilmiselvää, ettei mihinkään lupauksiin tai sopimuksiin voi luottaa. Elämän hetkellisyys korostuu Rahalla saa -elokuvassa kouriintuntuvalla otteella. Tämän huomaa ennen pitkää myös elämän pikavoittoja tavoitteleva JW, kun rahaunelmien toteutus saa ylleen yhä brutaalimpia piirteitä.

Näyttelijätöiden tasolla Joel Kinnaman ja Dragomir Mrsic tyylittelevät muistettavimmat henkilökuvat.

Ohjaus: Daniel Espinosa. Rooleissa: Joel Kinnaman, Lisa Henni, Matias Padin, Dragomir Mrsic. Tyylilaji: toiminta, rikosdraama, jännitys. K15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.