Raivonpunainen tapahtumaketju

TEATTERI

TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI

Kaaos

Ensi-ilta Vanhalla päänäyttämöllä 26.1.2011

Hirttää kiinni, saada kilarit, keittää yli... Hetki, jolloin silmien edessä oleva näkymä käy sietämättömäksi, voidaan ilmaista monella tapaa. Tästä uskaltaa päätellä, että tuo hetki on monelle tuttu. Kontrollin voivat menettää kaikki ne, joilla sellainen on.

Kaaos on traaginen komedia tavallisista ihmisistä hirveimmillään. Aihetta lähestytään äänekkään naistrion kautta, joka tuo äkkiseltään mieleen Sinkkuelämää-sarjan naiskimpan. Nämäkään leidit eivät ole mitään nyhveröitä, vaan tiedostavia, ja ajassaan kiinni.

Jokaisella heistä on kuitenkin oma järkäleensä, joka seisoo valtavana edessä, eikä väistä. Opettaja Sofian ( Kaisa Mattila) järkäle on ihmishirviömäinen rehtori, jonka edessä hän pienenee ja alkaa piipittää.

Terapeutti Julia ( Petra Saaristo) retkahtaa perheelliseen potilaaseensa, toimittaja Emmi ( Eriikka Väliahde) puolestaan yrittää korjata parisuhdettaan, ja luovia työn ja perheen välillä. Näistä lähtökohdista käsin naiset ajatuvat tilanteisiin, joissa ensin sumenee, ja sitten kolisee. Matka omaan sokeaan raivoon jatkuu hämmennyksen kautta häpeään.

Mattila, Saaristo ja Väliahde antautuvat Kaaokseen kokonaisvaltaisesti. Naiset mylvivät kuin härät, alleviivaten sekasorron tunnelmaa. Raivo tunnustetaan esityksessä tunteeksi muiden joukossa. Väkivaltaan äitymisen puolesta ei liputeta, mutta esitys osoittaa ihmisiksi myös ne, jotka sellaiseen erehtyvät.

Loistava lavastuksellinen ratkaisu, liukuhihna, syytää lavalle hillittömiä sivuhenkilöitä, kuten Kaisa Mattilan sähkötuolia käyttävän masennusesitelmöitsijän, ja Petra Saariston veret seisauttavan rehtorin.

Kaaoksen sirpaleinen dramaturgia rakentuu tapahtumaketjuista. Ohjaaja Aleksis Meaney on onnistunut luotsaamaan kokonaisuuden, joka kaikessa kiivaudessaan hengittää syvään. Kohelluksen vaara on läsnä, mutta siltä vältytään.

Itsensä hillitseminen on hyve, mutta sen tähden voi tulla myös tallotuksi.

Jokainen loppuun asti ärsytetty olkoon oikeutettu ainakin haistattelemaan ärsyttäjälleen! Näin huomaa ajattelevansa naiskolmikon kohtaloita katsellessaan.

Onnea sille, kenen ei tee koskaan mieli lyödä ketään, hävetköön se, joka niin menee tekemään. Tämä ihmiselon ristiriita pääsee esityksessä syvälliseen ja ymmärtäväiseen käsittelyyn.

Käsikirjoitus: Mika Myllyaho. Ohjaus: Aleksis Meaney. Rooleissa: Kaisa Mattila, Petra Saaristo, Eriikka Väliahde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.